Boerderij: Grote druk op Hogan om vrije-uitloopei

01-02-2017

Vrije-uitloopbedrijven moeten hun eieren afwaarderen als gevolg van de ophokplicht.

De druk op de Europese Commissie om een oplossing te vinden voor de afwaardering van vrije-uitloopeieren wordt onverminderd opgevoerd. Maar ondanks een eensgezinde landbouwcommissie in het Europees Parlement, heeft Europees landbouwcommissaris Phil Hogan dinsdag 31 januari in een besloten overleg geen toezeggingen gedaan.

Teleurstelling
Europarlementariër Jan Huitema toont zich teleurgesteld dat de landbouwcommissaris niet toont dat hij dit probleem wil oplossen. "Het is jammer dat hij niet laat zien dat hij alles uit de kast haalt."

Hogan heeft aangegeven dat hij wil kijken om op korte termijn een juridische oplossing te vinden, maar hij kwam niet met een duidelijke richting waarin hij die oplossing zoekt. Hij legde de bal daarnaast ook bij de lidstaten, die volgens hem de mogelijkheid hebben om met co-financiering van de Europese Commissie met eigen regelingen te komen. Tegelijk zei hij dat er geen regelingen zijn om kosten te vergoeden voor bedrijven met vrije-uitloopkippen, die nu hun producten anders moeten verpakken.

Geen vrije uitloop
Dinsdag eerder op de dag deden ook vertegenwoordigers van de organisatie van Europese supermarkten uit het bedrijfsleven een beroep op de Europese Commissie.

De Europese koepel van landbouworganisaties Copa Cogeca trok samen op met organisaties voor supermarkten (EuroCommerce), de eierverwerkers en eierhandelaren (Euwep). Zij hebben gepleit voor een uitzondering voor de vrije-uitloopkippen. De status vrije-uitloop van pluimvee gaat verloren als legkippen langer dan twaalf weken aaneen niet buiten kunnen komen. Door de regel zullen in Nederland vanaf vandaag, 1 februari, een aantal bedrijven hun eieren niet meer mogen afleveren als vrije-uitloopei.

 
 

Inloggen op de ledenportal