Pluimveeweb: Eerste vogelgriep uitbraak in Belgiƫ

01-02-2017

Het eerste geval van H5N8-vogelgriep in België is woensdag 1 februari vastgesteld bij een hobbyhouder in de gemeente Lebbeke in de provincie Oost-Vlaanderen, hemelsbreed een kleine 30 kilometer onder Antwerpen. Het hoogpathogene karakter van deze stam moet nog bevestigd worden. Door deze situatie worden de verplichte preventieve maatregelen tegen de vogelgriep nog versterkt.

Zo moeten vanaf deze middag alle pluimvee, inclusief loopvogels en andere ingevangschap gehouden vogels, ook van particuliere houders opgehokt of afgeschermd (met behulp van netten) worden om zo alle contact met wilde vogels te vermijden. Alle verzamelingen van pluimvee en in gevangenschap gehouden vogels, evenals markten worden verboden.

Er wordt enkel een 3km-zone afgebakend rond de betrokken plaats gezien het niet om professioneel gehouden pluimvee, maar om siervogels gaat. In deze zone is alle vervoer van pluimvee, vogels en broedeieren verboden. Er liggen geen professionele bedrijven in deze zone, meldt het Vlaamse Pluimvee Actueel woensdag 1 februari in een update. 

Tekst:Tom Schotman & Pluimvee Actueel

 
 

Inloggen op de ledenportal