Pluimveeweb: Hogan buigt niet voor vrije uitloop

01-02-2017

Laatste pogingen van belangenorganisaties enerzijds en Europarlementariërs anderzijds hebben landbouwcommissaris Phil Hogan niet kunnen bewegen om de vrije-uitloopstatus van ophokplichtige kippen te redden.

Landbouwkoepel Copa Cogeca, vereniging van eierhandelaren EUWEP, retailersorganisatie EuroCommerce en pluimveehandelarenvereniging AVEC hebben een laatste poging gedaan om de vrije-uitloopeieren hun status te laten behouden. Maar gesprekken met eurocommissarissen Vytenis Andriukaitis (Voedsel en Gezondheid) en Phil Hogan (Landbouw) hebben geen concrete toezeggingen opgeleverd. Ook een overleg tussen Hogan en de landbouwcommissie van het Europees Parlement is op weinig meer dan vage beloften uitgelopen.

Uitzonderlijke oplossingen
Mark Williams (EUWEP) en Pekka Pesonen (Copa Cogeca) benadrukten het uitzonderlijke karakter van de huidige situatie, die is veroorzaakt door vogelgriep bij wilde vogels en dus buiten de landbouw ligt. „Uitzonderlijke omstandigheden vragen om uitzonderlijke oplossingen”, argumenteerde Williams, die pleitte voor een verlenging van de twaalfwekentermijn. „De Commissie moet snel handelen in het belang van consumenten en van boeren.” Pesonen voegde toe: „We kunnen niet accepteren dat boeren die zwaar geïnvesteerd hebben in vrije uitloop de kosten van reclassificatie moeten dragen.”

Christian Verschueren van EuroCommerce noemde het afnemen van de vrije-uitloopstatus disproportioneel. „De Europese Commissie moet niet blijven vasthouden aan een regel die het bestaan van enkele van onze partners in gevaar brengt.” Hij vroeg de Commissie om niet vast te blijven houden aan starre bureaucratische regels, maar het probleem met gezond verstand te benaderen.

‘Verschuilen achter regels’
In een spoedoverleg met het Europees Parlement meldde Hogan dat hij een snelle, creatieve oplossing voor het probleem zoekt, maar gebonden is aan juridische regels. Parlementslid Bas Belder (SGP) reageerde daar gematigd positief op, vertelde zijn woordvoerder. „Het is goed dat Hogan open staat voor een korte-termijnoplossing. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door de twaalf-wekentermijn te verlengen.”

Maar Jan Huitema was minder over Hogan te spreken. „Hij verschuilt zich achter de wet, terwijl hij had moeten zeggen het probleem aan te gaan pakken.” De commissaris is hier te bureaucratisch, vindt de VVD-parlementariër. Bovendien had de landbouwcommissaris al veel eerder in actie moeten zijn gekomen. Huitema en Belder hadden Hogan al in december op het probleem gewezen en om een oplossing gevraagd.

Tekst:Wim van Gruisen

 
 

Inloggen op de ledenportal