Pluimveeweb: ‘Uitloopei ligt als scharrelei in supermarkt’

07-02-2017

Vrijwel alle supermarkten gaan eieren van vrije uitloop hennen, die door de ophokplicht afgewaardeerd zijn tot scharrelei, als scharrelei verkopen. Leghennenhouders beuren daardoor 2 tot 3 cent minder per ei.

Door EU-regels mogen veel bedrijven vanaf 1 februari hun eieren niet meer als ‘vrije-uitloopeieren’ verkopen, omdat dan langer dan 12 weken is opgehokt. Vorige week werd het idee genoemd dat supermarkten deze voormalige vrije uitloop eieren in aparte doosjes kunnen verkopen, waarop een sticker staat met uitleg richting de consument. Voor deze eieren zouden ze dan een hogere prijs kunnen vragen om gedupeerde leghennenhouders tegemoet te komen. Het idee erachter was dat de consument begrip zou hebben voor de situatie waarin leghennenhouders met vrije uitloop nu verkeren. 

„Onze indruk is dat supermarkten de eieren van vrije uitloop hennen, die door de ophokplicht afgewaardeerd zijn tot scharrelei, als scharrelei verkopen. En handelaren en leghennenhouders dus niet tegemoet komen”, zegt Hubert Andela van Anevei, de belangenvereniging van alle eierhandelaren. 

Anevei is ook lid van de De Europese Organisatie voor de Eierhandel en de Eiproducten industrie (EUWEP). „Met EUWEP hebben we nauw contact met de Europese Commissie en dringen we aan op een snelle oplossing op EU-niveau”, zegt Andela. 

Snelle oplossing
LTO/NOP voorzitter Eric Hubers baalt ook van de situatie en hoopt ook op een snelle oplossing. „Als de situatie het toelaat, kan wat ons betreft de ophokplicht eraf.” 

Vandaag, dinsdag 7 februari, debatteert de Europese Commissie ook over de situatie. „We hopen dat Hogan een verstandige beslissing neemt en bijvoorbeeld de 12-weken termijn opschort zodat de eieren gewoon als  uitloop ei verkocht kunnen worden”, zegt Hubers. 

De kans dat Hogan dit beslist is echter klein omdat de 12-weken termijn wettelijk is vastgelegd en de Europese Commissie hier niet maar zo van kan afwijken. 

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal