Boerderij: Ex-uitloopei niet onderscheidend in schap

08-02-2017

Supermarktketens Albert Heijn en Jumbo (samen goed voor ruim de helft van de Nederlandse retailmarkt) gaan geen van beiden de eieren van vrije-uitloopbedrijven op een onderscheidende manier verkopen wanneer de huidige voorraad op is.

Vanaf vorige week donderdag moeten eieren van het overgrote deel van de pluimveebedrijven met vrije uitloop gestempeld worden als scharrelei, omdat de kippen langer dan 12 weken binnen zitten. Een alternatieve optie die vorige week verkend werd, is om deze scharreleieren van bedrijven met uitloop toch in een doosje van vrije-uitloopeieren te verpakken met een sticker of wikkel die toelicht waarom het doosje tijdelijk scharreleieren bevat. Retailers blijken daar echter niet in mee te gaan.

'Tijdelijk niet beschikbaar' op leeg schap
Albert Heijn laat weten ervoor gekozen te hebben tijdelijk geen vrije-uitloopeieren te verkopen. Een woordvoerder van Albert Heijn zegt dat de supermarkt de klant via het schap gaat informeren dat vrije-uitloopeieren tijdelijk niet beschikbaar zijn, maar dat deze keuze heeft uit andere eiersoorten. De verwachting is dat vanaf woensdag het aanbod vrije-uitloopeieren afneemt. Jumbo zegt vanaf volgende week donderdag de voormalige uitloop-eieren als scharreleieren te gaan verkopen.

De andere grote inkoopmacht in Nederland, SuperUnie, geeft niet thuis voor een reactie. Supermarkt Plus, grootste formule binnen SuperUnie, liet vorige week al weten over te stappen op scharreleieren.

Vooral schade op lange termijn
Eierhandelaar Roel van Zetten (Eierhandel Van Zetten) noemt het uiterst teleurstellend dat de retail, op waarschijnlijk enkele regionale afnemers na, het idee om de eieren onderscheidend aan te bieden niet oppikt. Hij vreest vooral de schade voor de Nederlandse sector op lange termijn. "Andere landen staan te popelen om de afzet over te nemen", aldus Van Zetten. Hij ziet dat leveranciers uit onder andere Spanje en Italië met name Duitse klanten proberen over te nemen, en daar levering voor de lange termijn bij in willen bedingen. Van Zetten benadrukt dat er nog steeds dringend behoefte aan is dat Brussel de 12-weken regel overnieuw in overweging neemt. "Elke dag dat de ophokplicht aanhoudt en er geen derogatie (red. ontheffing) wordt verleend, zal de schade groter worden."

Kleinere retailers informeren wel via sticker op de doos
Enkele (kleinere) retailers zouden wel de vrije-uitloopeieren op een onderscheidende manier gaan aanbieden. Léon Clemens van Omega Food zegt dat zij in het zuiden klanten hebben waarvoor ze dit hebben opgelost met een sticker met uitleg op de doos. Hij zegt het gevoel te hebben dat de consument dit best zal begrijpen.

Ook Clemens spreekt de hoop uit dat Hogan de 12-weken nog zal heroverwegen. Daarnaast hoopt hij dat nu ook in de pluimveesector een discussie op gang komt over een oplossing voor de lange termijn. "Iedereen is nu wakker geschud. We zitten met die vogeltrek, we moeten de discussie daarover starten en het samen oplossen." Hij denkt in dezelfde richting als die LTO/NOP-bestuurder Jan Willem Lagerweij afgelopen week in Boerderij bepleitte: stalontwerpen voor vrije uitloop innoveren, bijvoorbeeld met een overdekte uitloop met afleidingsmateriaal en voorzieningen à la Rondeel, zodat de kippen in ieder geval in risicovolle periodes niet in een vrije uitloop lopen.

De wens van Van Zetten en Clemens komt niet uit. Europees landbouwcommissaris Phil Hogan blijft erbij: de twaalf wekentermijn voor vrije uitloopeieren blijft gehandhaafd.

 
 

Inloggen op de ledenportal