VILt.be Niet Europa maar Delhaize lost vrije-uitloop-dilemma op

09-02-2017

09.02.2017 Niet Europa maar Delhaize lost vrije-uitloop-dilemma op


Op 10 november 2016 is in ons land de ophokplicht ingegaan voor professioneel gehouden pluimvee. Leghennenbedrijven met vrije uitloop voor de hennen verliezen hun status als de dieren langer dan 12 weken op stal zitten. Tevergeefs is overleg gepleegd met Europa om deze periode uit te breiden gelet op de vogelgriep en de ophokplicht die nodig blijft. Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege heeft in het parlement duidelijk gemaakt dat er op korte termijn geen oplossing te verwachten is van de Europese Commissie. Boerenbond vindt dat jammer maar is wel zeer te spreken over de uitkomst die Delhaize als grootste afnemer van vrije uitloopeieren biedt.
Sinds vorige vrijdag stempelen leghennenbedrijven met vrije uitloop hun eieren noodgedwongen met code 2 (scharrel) in plaats van code 1. Het gaat om bedrijven waar de hennen al langer dan 12 weken opgesloten zitten vanwege de vogelgriep. Momenteel komen er nog altijd code 1-eieren op de markt omdat de ophokperiode berekend wordt vanaf het moment dat de hennen 21 weken oud zijn en in de leg komen. Op die manier behouden bedrijven met leghennen die op 10 november 2016 jonger waren dan 21 weken hun status ‘vrije uitloop’ tot ook bij hen de periode van 12 weken verstreken is.

Over een verlenging van de uitzonderingsregeling moet de Europese Commissie beslissen. Vanuit ons land, en ook door de Noorderburen, is daar sterk op aangedrongen maar EU-commissaris Hogan hield de boot af. Minister Joke Schauvliege licht in het Vlaams Parlement de reden toe: “Hogan gaf als reden op dat we het consumentenvertrouwen niet mogen schaden. Als op de verpakking ‘vrije uitloop’ staat, dan moet het ook effectief zo zijn.” Op korte termijn valt er uit die hoek dus geen oplossing te verwachten. Schauvliege blijft van oordeel dat een Europese oplossing nodig is, zeker op langere termijn, omdat niet uit te sluiten valt dat vogelgriep in de toekomst nog zal voorkomen in de EU.

Een leghennenbedrijf met vrije uitloop heeft een hogere kostprijs dan een vergelijkbaar bedrijf met scharrelkippen. De minister maakt zich sterk dat consumenten die bewust kiezen voor vrije-uitloopeieren begrip kunnen opbrengen voor een tijdelijke overmachtssituatie. “Tien eurocent op een doosje maakt relatief weinig verschil, maar voor de producenten van die eieren is dat wel belangrijk”, aldus Schauvliege. Warenhuisketen Delhaize lijkt dezelfde mening toegedaan want het biedt in zijn winkels nu twee soorten scharreleieren aan: enerzijds de ‘echte’ code 2 eieren en anderzijds de code 1 eieren die wegens omstandigheden als scharrelei gelabeld moeten worden. De consument kan dus kiezen voor vrije uitloopeieren die door de ophokplicht tijdelijk scharreleieren heten en dat wordt hem ook duidelijk gemaakt in het winkelrek. De producenten ontvangen van Delhaize nog altijd de hogere vergoeding voor een ei met code 1. 

“Zo hoort het ook”, reageert Boerenbond-adviseur Wouter Wytynck. “Toen bij de ontdekking van de vogelgriep in Denderbelle duidelijk werd dat de ophokplicht verder verlengd zou worden, moesten er binnen de keten afspraken gemaakt worden die de leghennenhouders zoveel mogelijk zouden ontzien. Bedrijven met vrije uitloop volgen een lastenboek en de extra kosten die dat met zich meebrengt, vallen niet weg omdat de eieren hun status van vrije uitloop verliezen. Delhaize, de grootste afnemer van code 1 eieren, heeft dit professioneel opgelost.” De buitenloop overspannen om de kippen niet langer op stal te moeten houden, is in theorie een oplossing maar in de praktijk onhaalbaar op bedrijven met 15.000 tot 30.000 kippen. Aangezien elke kip over 2,5 vierkante meter buitenloop moet beschikken, spreken we al gauw over een terrein van enkele hectaren.

Meer weten over de codes op een ei? Veldverkenners kraakte ze.

Bron: Boer&Tuinder / eigen verslaggeving
Beeld: Veldverkenners

 
 

Inloggen op de ledenportal