Pluimveeweb: Laserstralen moeten kippen beschermen tegen vogelgriep

06-03-2017

De Engelse biologische pluimveehouder Daniel Hoeberichts gebruikt laserstralen om zijn kippen te beschermen tegen vogelgriep. De laserstralen moeten eventueel besmette wilde vogels verjagen. De geautomatiseerde laser veroorzaakt volgens de leverancier geen schade aan de wilde vogels, de kippen en de omgeving.

De kippen van Hoeberichts lopen in een boomgaard van 20 hectare. De pluimveehouder wil er alles aan doen om de dieren te beschermen tegen vogelgriep, meldt veearts.nl.

Het laserapparaat is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Bird Control Group in samenwerking met de Technische Universiteit van Delft. De laser is stil en zou 90 tot 100 procent van de wilde vogels verjagen. Volgens de leverancier is het een levensvatbaar alternatief voor het aanbrengen van netten over de gehele uitloop.

Engelse maatregelen soepeler

Ook in Engeland moeten (hobby)pluimveehouders bioveiligheidsmaatregelen nemen om besmetting met vogelgriep te voorkomen. Vanaf 28 februari geldt een meer gerichte aanpak met alleen nog een ophokplicht in hoogrisicogebieden. In andere delen van het land moeten pluimveehouders het risico op besmetting met het virus reduceren door bijvoorbeeld de uitloop onaantrekkelijk te maken voor wilde vogels.

Tekst:Tom Schotman & Veearts.nl

 
 

Inloggen op de ledenportal