Pluimveeweb: Nederland tekent voor sojateelt in eigen land

18-07-2017

Dertien EU-landen, waaronder Nederland, ondertekenden maandag in Brussel een Europese ’sojaverklaring’. Deze verklaring moet het duurzaam telen van niet-genetisch gemanipuleerde sojabonen en andere eiwithoudende gewassen stimuleren.

Met de verklaring wil Europa minder afhankelijk worden van soja-import voor humane voeding, maar ook diervoeders waaronder varkensvoer (soja schroot). De dertien lidstaten willen ook dat de keuzevrijheid vergroten van de groeiende groep consument die de voorkeur geven aan in de buurt geteelde biologische en plantaardige producten.

Ook voor de veehouders, die vooral regionaal geteeld voer willen gebruiken en als zodanig vermarkten, liggen hier kansen. Een groot deel van de in Europa gebruikte soja wordt nu ingevoerd, onder meer uit Zuid-Amerika. Daarvoor wordt oerwoud gekapt, wat een van de redenen is om de teelt in de EU te stimuleren.

De lidstaten zijn verdeeld over de import van genetisch gemanipuleerde soja, die overigens vaak wordt gebruikt voor veevoer. Deze week stemden vijftien EU-landen tegen een invoervergunning voor drie nieuwe soorten sojabonen die resistent zijn gemaakt tegen bepaalde bestrijdingsmiddelen. De milieucommissie van het Europees Parlement is ook tegen, vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s.

Tekst:Reinout Burgers

 
 

Inloggen op de ledenportal