Boerderij: LTO wil NVWA voor rechter om fipronil

26-08-2017
Land- en tuinbouworganisatie LTO wil een rechtszaak aanspannen tegen de NVWA.

De pluimveehouders van LTO zijn niet te spreken over de handelwijze van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in de crisis rond de met fipronil besmette eieren. Eerder al kwam er ook vanuit de Tweede Kamer forse kritiek op de rol van de NVWA.

'In november al kunnen waarschuwen'

De NVWA moet waken over de voedselveiligheid maar heeft dat niet goed gedaan, zegt LTO-bestuurslid Hugo Bens, zelf pluimveehouder. "In november had de NVWA ons al kunnen waarschuwen, want het gebruik van fipronil was bij ze bekend. Dan hadden wij er als sector op kunnen anticiperen. Dat hebben ze niet gedaan.''

Schade al geschat op €50 miljoen

In de nasleep van de eiercrisis bleek dat de NVWA al vorig jaar tips had gekregen over het gebruik van fipronil in kippenstallen, maar dat leidde toen niet tot ingrijpen. Het giftige bestrijdingsmiddel bleek in eieren terechtgekomen. Miljoenen eieren in Nederland en België moesten vernietigd en tientallen leghenbedrijven werden stilgelegd. De schappen in supermarkten bleven leeg. De twee eigenaren van het bedrijf ChickFriend, dat het middel gebruikte, zijn gearresteerd.

"Kennelijk is het zo dat je wel 180 bedrijven helemaal kunt stilleggen, maar dat je niet één bedrijf dat frauduleus handelt kunt aanpakken'', zegt Bens.

De boeren schatten de rechtstreekse schade op €50 miljoen.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal