NieuweOogst: Sector maakt plan van aanpak vogelgriep

13-04-2018

Er moet een gedragen plan van aanpak komen om de dreiging van vogelgriep te verminderen. De pluimveesector, het ministerie van LNV en de Dierenbescherming zijn daarom een overleg gestart om dat vorm te geven.

Bestrijdingsplichtige hoogpathogene vogelgriep (HPAI) is een structurele dreiging voor de Nederlandse pluimveesector. AVINED, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Dierenbescherming hebben daarom gezamenlijk besloten tot het maken van een plan van aanpak. Hierin worden concrete acties, zowel voor de korte als de lange termijn, beschreven.

De beoogde acties zijn gericht op het verkleinen van de risico's op uitbraken van HPAI en de nadelige gevolgen hiervan, waaronder het risico op het ontstaan van zoönotische vogelgriep. De economische gevolgen maken een wezenlijk onderdeel uit van dit plan.

Workamp voorzitter
De aanpak gaat alleen over HPAI, beperkt zich tot de commerciële pluimveehouderij en staat onder leiding van extern voorzitter Jan Workamp. Tot en met juni worden vrijwel wekelijks workshops gehouden waar verschillende externe deskundigen een analyse maken van de problematiek en aangeven waar zij mogelijkheden voor aanpassingen of verbeteringen zien.

Op basis daarvan wordt toegewerkt naar gedragen oplossingsrichtingen. Alle relevante onderwerpen zullen aan bod komen, zoals risico's van wilde vogels en waterrijke gebieden, diergezondheid en dierenwelzijn alsmede mogelijkheden voor vaccinatiestrategieën. De eindrapportage is voorzien in september 2018.

 
 

Inloggen op de ledenportal