Pluimveeweb: ‘Massavaccinatie tegen vogelpest binnen enkele jaren’

23-05-2015

De dreiging van een uitbraak van vogelpest is continue aanwezig, doordat de virussen zich sinds 2003 via wilde vogels over de wereld verspreiden. Daardoor is het noodzakelijk om alle pluimvee via massavaccinatie te beschermen. En dat kan binnen enkele jaren, zegt Arjan Stegeman.

Stegeman, hoogleraar gezondheidszorg landbouwhuisdieren van Universiteit Utrecht, stelde dat afgelopen woensdag tijdens het Symposium Hogere Pluimveegezondheid in Eersel. Samen met de universiteit van Groningen, het CVI in Lelystad en MSD wordt er gewerkt aan een breed werkend vaccin dat via verstuiving kan worden toegediend. „Onder breed werkend verstaan verstaan wij dat het werkt tegen verschillende varianten vogelgriep, zoals dat ook bij de griepprik bij mensen gangbaar is.”

Entstof al effectief

Om kippen te beschermen is er nu ook al goede entstof beschikbaar, maar die moet je inspuiten. En dat ook nog eens twee keer achter elkaar. Dat maakt het bewerkelijk en kostbaar. Effectief kan het volgens Stegeman wel zijn, alleen ontbreekt daarvoor betrouwbaar onderzoeksresultaat uit de praktijk. „In andere landen is het een aantal keren toegepast, maar niet op de goede manier en de monitoring van het vaccinatieprogramma liet te wensen over. Het zou wel moeten kunnen.”

Vogelgriep permanent in vier landen

De noodzaak om over een massavaccin is beschikken, komt door de verspreiding van het virus via wilde vogels. „Er zijn nu permanent vier landen ter wereld waar uitbraken van vogelgriep zijn. Dat is nieuw ten opzichte van de voorlaatste uitbraak in 2003. En dat komt doordat een aantal wilde vogelsoorten besmet kunnen raken met het hoog pathogene virus terwijl ze zelf geen klinische verschijnselen vertonen. En sommige soorten kunnen tot 1 miljard virusdeeltjes bij zich dragen, terwijl een kip maar duizend deeltjes nodig heeft om besmet te raken.”

Maatregelen pluimveesector

Stegeman stelt dat de pluimveesector moet leren leven met vogelgriep en risico’s moet verkleinen. Naast een masterplan op het gebied van onderzoek om pluimveeonderzoek en onderzoek onder wilde vogels veel meer integraal te benaderen, stelt hij de volgende maatregelen voor.

  • Vaker en sneller ophokken, want leghennen met uitloop hebben acht keer meer kans om besmet te raken.
  • Geen uitloopbedrijven in gebieden met veel watervogels.
  • Uitloop(bedrijf) onaantrekkelijk maken voor watervogels.
  • Preventie bij ernstige vogelgriep: aparte kleding en schoeisel voor erf en elke stal.
  • Pluimveedichtheid in concentratiegebieden omlaag om verspreiding van ernstige variant na insleep beheersbaar te houden.

Tekst:Robert Ellenkamp

 
 

Inloggen op de ledenportal