Boerderij: Nederlandse eieren mogelijk naar VS

23-05-2015
Den Haag - Nederlandse en andere Europese eierproducenten kunnen mogelijk profiteren van het tekort aan eieren dat in de Verenigde Staten dreigt te ontstaan door een uitbraak van vogelgriep in het middenwesten van het land.

Dat zei voorzitter Hubert Andela van de Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren zaterdag.

In de VS zijn inmiddels 40 miljoen leghennen afgemaakt, waardoor volgens Andela meer dan 10 procent van de binnenlandse productie is weggevallen.

Hij verwacht dat de VS nu haast zullen maken met het goedkeuren van import van eieren en eiproducten uit Europa. ,,De VS zeggen wel een vrijhandelsnatie te zijn, maar in de praktijk houden ze iedereen buiten. Ik denk dat daar nu snel verandering in zal komen.''

Vraag in VS naar eiwit

Los van de effecten van de zich nog altijd uitbreidende vogelgriep bestond er in de VS al een grote vraag naar kippeneiwit van eidooiers. Dat komt volgens Andela door de grote populariteit van proteïne-burgers, hamburgers met extra eiwitten.

Nederlandse eierproducenten hebben daar vorig jaar al op ingespeeld door bij de Amerikaanse autoriteiten aanvragen in te dienen om hun producten naar de VS te mogen exporteren.

Toenemende vraag uit Azië

Andela verwacht ook een toenemende vraag uit Azië, waar de Amerikanen normaal gesproken veel eieren en eiproducten naar exporteren. Door de vogelgriepuitbraak ligt die export nu stil.

,,Voor een deel zullen de handelsstromen zich verleggen, maar Nederland en andere Europese landen zullen ook zeker profiteren van de stijgende vraag vanuit Azië en de VS'', verwacht Andela.

Nederlandse productie

Nederland telt 32 miljoen leghennen. Die produceren samen circa 10 miljard eieren per jaar. Twee derde gaat de grens over, als consumptie-ei en in bewerkte vorm.

Nederlandse consumenten hoeven zich volgens Andela voorlopig geen zorgen te maken over een tekort aan eieren of stijgende prijzen als er straks nog meer eieren de grens overgaan.

door ANP

 
 

Inloggen op de ledenportal