Pluimveeweb: ‘Marges legsector blijven onder druk door overcapaciteit EU’

04-06-2015

De Rabobank voorspelt een redelijk jaar voor leghennenhouders in 2015 doordat vraag en aanbod tijdelijk beter in balans komen en de eierprijzen stijgen, mede door de situatie in de Verenigde Staten. Voor de lange termijn blijven volgens de bank de marges onder druk omdat er in de Europese Unie een overaanbod van eieren is.

„In 2015 kunnen Nederlandse leghennenhouders profiteren van de vogelgriep in de Verenigde Staten”, zegt directeur Food & Agri Ruud Huirne. „In de VS zijn veel leghennen geruimd  door de vogelgriep en is aanbod van eieren dus sterk gedaald en daar kunnen Nederlandse leghennenhouders van profiteren op de wereldmarkt doordat hier de eierprijzen stijgen”, legt hij uit.

Hogere eierprijzen voor Nederlandse leghennenhouders zouden als geroepen komen omdat de sector in 2013 en 2014 belabberde jaren kende. De Rabobank verwacht een relatief vlak prijsverloop voor eieren in 2015.

Vogelgriep dreiging

„Het buiten de deur houden van vogelgriep uitbraken is essentieel voor de toekomst van de pluimveehouderij in Nederland”, zegt Huirne. „Een goede hygiëne op bedrijfsniveau is daarvoor uiterst belangrijk.”

Huirne benadrukte dat alle pluimveehouders in Nederland hier alert op moeten zijn omdat de dreiging van nieuwe uitbraken continue aanwezig blijft doordat wilde vogels vogelgriepvirussen bij zich dragen. „Vooral op legbedrijven moet de hygiëne situatie verbeterd worden omdat de meeste vogelgriepuitbraken op legbedrijven plaatsvonden”, vertelt Huirne.

De regelmatige vogelgriep uitbraken wereldwijd houden de markten bezig, volgens Huirne. „Nederland kan hiervan profiteren als het vrij blijft van vogelgriep uitbraken”, zegt de directeur.

Schommelende voerprijzen

De voerprijzen blijven in 2015 stabiel of stijgen licht, volgens de Rabobank. Op lange termijn blijven deze hoger dan voor 2007 maar schommelen de voerprijzen sterk omdat ze afhankelijk zijn van diverse factoren zoals de weersomstandigheden.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal