Pluimveeweb: Boerenjeugd ziet toekomst in familiebedrijf

07-06-2015

Uit onderzoek onder 220 NAJK-leden blijkt dat 85 procent van hen de ambitie heeft om het bedrijf van hun ouders over te nemen of daar al mee bezig is. Het onderzoek is uitgevoerd door het lectoraat Familiebedrijven van hogeschool Windesheim in samenwerking met LEI Wageningen UR.

Financiering van de overdracht ziet ongeveer de helft van de ondervraagden als mogelijk probleem bij een (toekomstige) bedrijfsovername.

Ook maken agrarische jongeren zich zorgen over de winstgevendheid van het bedrijf en de al dan niet aanwezige mogelijkheden tot schaalvergroting. Meer dan 70 procent van de 220 ondervraagde jongeren vindt het belangrijk dat het bedrijf binnen de familie blijft.

Communicatie

Een ander knelpunt dat ruim een derde van de jonge ondernemers ervaart, is de verdeling van het bedrijf of het vermogen tussen familieleden. Goede communicatie tussen de generaties is cruciaal voor het succes van de overname, stelt dr. Ilse Matser, lector Familiebedrijven bij Windesheim.

‘Hoewel er binnen veel families heel open over de bedrijfsopvolging wordt gecommuniceerd, blijkt uit ons onderzoek dat er ook bedrijven zijn waar de familie nog nooit om tafel heeft gezeten om over de overname te praten.’

Ongeveer drie op de vier agrarische jongeren is sterk of volledig betrokken bij de dagelijkse en strategische besluitvorming binnen het familiebedrijf. Uitzondering zijn jongeren in de glastuinbouw.

Tekst:Mascha Scharenborg

 
 

Inloggen op de ledenportal