Pluimveeweb: 'Voorkom contract problemen bij inhuur vakantiekrachten'

07-07-2015

Dinsdag 7 juli 2015

Voorkom aanslagen voor loonbelasting en sociale premies of een onbedoeld vast dienstverband na drie periodes van vakantiewerk. Wilma Frankema, arbeidsjurist bij Accon avm waarschuwt voor wat er mis kan gaan, nu de nieuwe wet Werk en Zekerheid en de Regeling Piekarbeid is ingevoerd.

In het zomerseizoen hebben boeren twee keuzes als zij vakantiekrachten willen inschakelen; zelf inhuren of via een uitzendbureau.

Uitzendbureau
Gebruik maken van een uitzendbureau is volgens de jurist een prima optie. „Maar het is wel belangrijk om te controleren of het uitzendbureau zich aan de regels houdt bij de betaling van loon en sociale lasten. Het laatste wat je wilt is dat jij, als ondernemer, alsnog wordt aangeslagen voor loonbelasting en sociale premies.”

Betrouwbare uitzendbureaus staan geregistreerd in het register van Stichting Normering Arbeid (SNA), dat voor boeren inzichtelijk is. Frankema adviseert om na te gaan of een uitzendbureau staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en lid is van een brancheorganisatie.

In dienst
Boeren kunnen ervoor kiezen om vakantiekrachten zelf in dienst te nemen. Frankema: „Gelet op de nieuwe regels die spelen, is het verstandig om de specifieke situatie van te voren met een specialist door te nemen.”

Hieronder enkele valkuilen op een rij wanneer boeren de vakantiekracht in eigen dienst nemen:

Het kan gebeuren dat boeren een vast dienstverband moeten aanbieden aan een vakantiekracht, wanneer hij of zij voor de vierde keer binnen twee jaar in dienst treedt.
Check de verschillende cao’s voor 0-urencontract, contract voor bepaalde tijd of een min-maxcontract.
Vakantiekrachten moeten tijdig op de hoogte worden gebracht of een contract wel of niet wordt verlengd.

Tekst:Monica van der Hall

 
 

Inloggen op de ledenportal