Boerderij: Goede stemming op de eiermarkt

10-07-2015

PLUIMVEEHOUDERIJ
Hoewel de eiernoteringen opnieuw licht daalden afgelopen week, is er wel degelijk reuring op de markt. Prijzen liggen voor de tijd van het jaar op het hoogste niveau in jaren dankzij afzetmogelijkheden richting de Verenigde Staten.

Voor consumptie is de afzet wat teruggelopen door de warme dagen en vakantieperiode. Het blijft echter rommelen in de markt vanwege de vraag vanuit de verwerkende industrie. Die draait op volle toeren, zowel voor export naar de VS als naar andere derde landen. Door het wegvallen van de Verenigde Staten op de wereldmarkt als grootste eierexporteur, zijn afnemers op zoek naar nieuwe leveranciers. De handel oriënteert zich op nieuwe bestemmingen in Azië, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika.

De noteringen zitten echter in het traditionele zomerdipje. De NOP-richtprijs voor witte kooi-eieren 62-63 gram daalde deze week met 15 cent per 100 stuks naar €6,55. De richtprijs van bruine scharreleieren daalde met 20 cent per 100 stuks, naar €7,28. Ook de Weser-Ems notering deed een stapje terug. Een relatieve dip, de prijzen liggen nog altijd ruim boven het meerjarig gemiddelde. Naar verluidt lopen bovendien de toeslagen op.

Prognose: stabiel tot licht lager
door KIRSTEN GRAUMANS 10 jul 2015

 
 

Inloggen op de ledenportal