Boerderij: Vogelgriep in Noord-Engeland

13-07-2015

Preston – Op een kippenbedrijf in Preston in Noord-Engeland is H7-vogelgriep vastgesteld. Dit weekend is begonnen met het ruimen van de 120.000 scharrelhennen en 50.000 vrijeuitloopkippen.
Vogelgriep in Noord-Engeland
Foto: ANP
Het plattelandsministerie Defra heeft bevestigd dat het om H7 gaat, maar laat monsters onderzoeken om te bepalen om welke subvariant het gaat.

Ongewoon hoge sterfte kippen

Op de pluimveehouderij van Staveley Eggs deed zich een ongewoon hoge sterfte van rond de 20 procent voor onder de dieren. Inspecteurs van de Animal and Plant Health Agency onderzoeken alle contacten op eventuele verdere verspreiding van het virus. Rond het bedrijf is een restrictiezone van 10 kilometer ingesteld. Als sprake is van een hoog-pathogene variant, dan komt er ook een beschermingszone.

Beperkingen

Binnen de restrictiezone bevinden zich een aantal andere pluimveebedrijven, maar tot nu toe is daar nog geen verdere besmetting geconstateerd. Voor de betrokken bedrijven is het transporteren van kippen, eieren of mest tot nader order verboden. Staveley Eggs stelt echter dat 'het er op lijkt dat de besmetting tot een locatie beperkt is gebleven'.
door RUUD PEIJS 13 jul 2015

 
 

Inloggen op de ledenportal