Boerderij: Dunne marge voor de handel

17-07-2015

PLUIMVEEHOUDERIJ
Ondanks de daling geeft de huidige eiernotering (NOP-richtprijs) voor legpluimveehouders weinig reden tot klagen. Voorgaande zomers was de notering stukken lager en was de zomerdip dieper.

Eierhandelaren zouden de notering echter liever wat lager zien, want de notering is hoog ten opzichte van de prijs die de handel weet te realiseren. De afzet loopt slecht. De vakantieperiode in eigen land en op de exportmarkt Duitsland is merkbaar door kleinere bestellingen door de retail, soms tientallen procenten minder.

Exportmogelijkheden

De afgelopen weken liep de export al wat terug, maar dit werd toen enigszins gecompenseerd door aantrekkende vraag vanuit de industrie. Die lijkt zich nu wat terughoudender op te stellen. De euforie van de exportmogelijkheden naar Amerika is wat weggeëbd. Slechts een paar bedrijven hebben toestemming om eiproducten te exporteren naar de VS, maar de voorwaarden en de controle erop zijn streng. Misschien biedt een certificaat voor export van eieren naar de Amerikaanse industrie, dat mogelijk eind volgende week afkomt, weer een kans voor handel.

Notering maakt pas op de plaats

Ondanks de relatief gunstige notering worden er nieuwe contracten afgesloten met hoge toeslagen.

De verwachting is dat de eiernotering een pas op de plaats maakt of nog iets daalt, en over enkele weken, na de vakantieperiode, weer zal stijgen. Dan zal de productie weer toenemen, wanneer nieuw opgezette koppels in productie komen.

door HANS BIJLEVELD 17 jul 2015

 
 

Inloggen op de ledenportal