Pluimveeweb: 'Zeer positieve ervaringen met iSTEP'

07-08-2015

„De ervaringen van leghennenhouders met iSTEP zijn over het algemeen zeer positief”, zegt secretaris Fred de Jongh van iSTEP. „Prijsverschillen van 40 eurocent toeslag voor dezelfde huisvestingssystemen komen voor. Al heeft dat er ook mee te maken wanneer de prijzen tussen de leghennenhouder en handelaar zijn afgesproken, voor welke termijn en welke condities”, verklaart hij.

„Maar leghennenhouders die deelnemen aan iSTEP houden wel een vinger aan de pols ten opzichte van hun eierhandelaar en kunnen aan de bel trekken als de uitbetalingsprijzen te laag zijn.”

In het Informatiesysteem Transparante Eierprijzen (iSTEP) worden anoniem eierprijzen vergeleken, zodat leghennenhouders meer inzicht hebben in de eierprijzen en een betere onderhandelingspositie hebben ten op zichte van hun afnemer.

Volgens de Jongh pakt iSTEP gunstig uit voor leghennenhouders omdat eierhandelaren weten van het bestaan en er bewust mee omgaan. „Eierhandelaren betalen daardoor waarschijnlijk een hogere prijs uit aan leghennenhouders dan ze anders zouden doen”, zegt de Jongh. „Al is niet te zeggen hoeveel iSTEP een leghennenhouder exact oplevert.”

160 deelnemers

„Er zijn onlangs enkele verbeteringen gedaan aan het systeem, zodat leghennenhouders iets makkelijker gegevens kunnen selecteren”, noemt de Jongh. Momenteel nemen ongeveer 160 leghennenhouders deel aan iSTEP, waarvan een paar uit België.

Het aantal deelnemers groeit nog steeds. In januari kende het initiatief een kleine 140 deelnemers. „In de eerste helft van het jaar kwamen er maandelijks vier of vijf deelnemers bij, maar de laatste tijd melden zich minder nieuwe leghennenhouders per maand aan”, vertelt de Jongh.

iSTEP verwelkomt graag nieuwe leden. Ook Belgische en Duitse leghennenhouders kunnen deelnemen. Deelname aan iSTEP kost 200 euro per jaar. „Stel je ontvangt door deelname aan iSTEP 10 eurocent meer toeslag, dan zijn die kosten er al lang en breed uit”, zegt De Jongh.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal