Pluimveeweb: Utrechtse rechtbank vernietigt omgevingsvergunning Sunny Eggs

21-08-2015

Rechtbank Utrecht vernietigd vergunning Sunny Eggs van pluimveehouder Piet Baars. Hij wil 21.000 zonnepanelen plaatsen op zijn biologisch bedrijf.

Zo slaat hij twee vliegen in één klap, redeneert de pluimveehouder: de kippen kunnen onder de panelen de wettelijk verplichte beschutting vinden, en het levert heel veel zonne-energie.

‘Verkeerde locatie’
Maar twee buren stapten naar de rechtbank omdat het volgens hun ‘een goed project op een verkeerde locatie’ is. Zij vrezen voor hun uitzicht, en stelden dat zo’n grote oppervlakte aan zonnepanelen zou misstaan in het agrarische landschap.  De rechtbank had zes weken geleden tijdens de zitting al geconstateerd dat de vergunning die Vianen voor het project had verleend aan alle kanten rammelde. Er was niet voldaan aan allerlei procedurele en inhoudelijke voorschriften.

Niet in Staatscourant
Zo was de vergunning niet in de Staatscourant gepubliceerd, en had de gemeente ook nagelaten om – tijdig – voorgeschreven onderzoeken te laten doen naar bijvoorbeeld de economische uitvoerbaarheid van het plan en de archeologische waarde van het perceel. Ook ontbrak een ‘beplantingsplan’ voor het terrein.
In het vonnis van deze week kwam de rechtbank tot de conclusie dat er zo veel aan de procedure mankeerde, dat het geen zin had om de gemeente wat extra tijd te gunnen om de missers te herstellen. Daarom besloten de rechters de vergunning in zijn geheel te vernietigen en de gemeente een half jaar de tijd te geven om haar huiswerk over te doen.

Sunny Eggs project
Sunny Eggs vormt het plan van de biologische legkippenhouder Piet Baars met 36.000 legkippen in Vianen. Voor het bedrijf werd in maart 2011 een vergunning op grond van de Wet milieubeheer afgegeven. Het grondgebied van het bedrijf bestrijkt in totaal ongeveer 15,5 hectare, waarop stallen staan en is voorzien in vrije uitloop van 4 m2 per legkip. Op grond van Europese wet- en regelgeving moet de pluimveehouder 50% van de vrije uitloopruimte voorzien van beschutting. In samenwerking met Zon Exploitatie wilde hij op ongeveer 7,5 hectare van zijn grond deze beschutting realiseren in de vorm van zonnepanelen in combinatie met een wijngaard met zacht fruit-productie.

Meer informatie is te vinden in de volledige uitspraak van de rechtbank Midden Nederland.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal