AVINED: Evaluatie HPAI uitbraak Berenschot laat op zich wachten

25-08-2015

Het evaluatierapport van Bureau Berenschot over de HPAI uitbraak in november vorig jaar zou voor het zomerreces worden opgeleverd. Omdat het rapport er nog niet is, is contact gelegd met EZ over hoe ver het hiermee staat. Er zou deze week een afrondend gesprek plaatsvinden over de evaluatie tussen opdrachtgever en Berenschot, maar dit overleg is om voor AVINED onbekende redenen uitgesteld. Het is daarom nog niet bekend wanneer publicatie zal plaatsvinden.

Dit is jammer, omdat hierdoor de nodige aanpassingen in het draaiboek ook langer op zich laten wachten.

Gisteren heeft VVD kamerlid Helma Lodders hierover vragen gesteld aan Staatssecretaris Dijksma. Zij heeft onze voorzitter verzocht deze vragen breed naar onze achterban te verspreiden. De vragen treft u onderstaand aan.

Schriftelijke vragen van het lid Lodders aan de staatssecretaris van Economische Zaken over de evaluatie van de bestrijdingsaanpak van de AI uitbraak van 15 november 2014

  1. Is het evaluatierapport bestrijdingsmaatregelen van de vogelgriepuitbraken H5N8 (d.d. 15 november 2014, kamerstuknummer 28807, 190), zoals toegezegd, vóór de zomer door Berenschot opgeleverd? Wanneer ontvangt de Tweede Kamer dit evaluatierapport, inclusief beleidsreactie? Zo nee, kunt u aangeven waarom het rapport nog niet gereed is?
  2. Onderschrijft u de urgentie van een tijdige evaluatie voor pluimveehouders nu er weer een trekseizoen voor de deur staat?
  3. Deelt u de mening van de VVD dat er, gezien recente uitbraken van hoog pathogene vogelgriep in Duitsland en Engeland, haast is geboden bij implementatie van maatregelen om de verspreiding van vogelgriep te minimaliseren en bij een uitbraak van vogelgriep de negatieve gevolgen zo klein mogelijk te houden? Deelt u de mening van de VVD dat de te nemen maatregelen effectief en zo min mogelijk belastend voor de sector moeten zijn?
  4. Worden de recente ervaringen met vogelgriep uitbraken in het buitenland meegenomen bij de opvolging van het evaluatierapport? Zo ja, hoe? Zo nee, waarom niet?
  5. Bij de recente uitbraak in Duitsland, in een pluimveerijk gebied, zijn geen aanvullende maatregelen doorgevoerd (zoals bijvoorbeeld 72 uur stand still, vervoersgeboden) zoals we die in Nederland wel kennen, kunt u zich hierin vinden? Zo niet, bent u bereid op Europees niveau afspraken te maken bij een mogelijke uitbraak van vogelgriep zodat ondernemers met een gelijke aanpak worden geconfronteerd? Zo nee, waarom niet?
  6. Deelt u de mening van de VVD dat concrete maatregelen ter voorkoming/bestrijding van vogelgriep met het oog op komend trekseizoen zo snel mogelijk dienen te worden doorgevoerd?
 
 

Inloggen op de ledenportal