Pluimveeweb: ‘Just Mayo bedreiging voor eierindustrie’

09-09-2015

woensdag 9 september 2015
De Amerikaanse eierindustrie blijkt bang te zijn dat het eivervangersproduct Just Mayo het echte kippenei verdringt. Dat blijkt uit documenten in handen van The Guardian. Josh Tetrick, oprichter van eivervanger-producent Hampton Creek van Just Mayo, wil een Congres-hoorzitting.

De American Egg Board (AEB), een door eierproducenten gefinancierde lobbygroep, blijkt achter de schermen diverse acties ondernomen te hebben om het nieuwe bedrijf Hampton Creek van het eivervangersproduct het leven zuur te maken, meldt Foodlog.nl op haar website.   
 
De plantaardige eivervangers van Hampton Creek zouden een grote crisis en grote bedreiging voor de toekomst van de eierindustrie betekenen.

‘Achter de schermen’
Uit meer dan 600 pagina’s met emails en documenten, blijkt volgens The Guardian dat de AEB:

food bloggers betaalt om positieve artikelen te schrijven over echte eieren
invloedrijke bekende figuren als Temple Grandin en Ree Drummond heeft gevraagd (zonder succes) de eierindustrie publiekelijk te steunen
AEB-gesponsorde boodschappen toont via Google bij zoekopdrachten naar Hampton Creek of zijn oprichter
Unilever heeft geadviseerd bij het een proces tegen Just Mayo, inclusief de suggestie dat de Food and Drug Administration zou moeten weten dat er in Just Mayo geen eieren zitten (eind vorige maand stuurde de FDA een waarschuwing naar Hampton Creek over juist dit punt)
het internationale communicatiebureau Edelman heeft ingeschakeld voor doeleinden
Volgens een juridische expert overtrad de AEB daarmee de regels van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA), dat ‘elke vorm van adverteren, inclusief persberichten, die afbreuk doet aan een ander levensmiddel’ expliciet verbiedt.

Tekst:Tom Schotman & Foodlog.nl

 
 

Inloggen op de ledenportal