Boerderij: Prijs daalt in rustige eiermarkt

11-09-2015

11 sep 2015 1411 11
De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren is na een aantal prijsstijgingen op rij gezakt. In een verder rustige markt daalde het prijsniveau met 8 cent naar €7,05 per 100 stuks. De prijs ligt nog wel ruim een euro boven het niveau van de afgelopen jaren in deze periode. Voorlopig worden spectaculaire prijsveranderingen niet verwacht.

Het zakken van de eierprijs werd niet verwacht. Normaal is na de vakantieperiode een flinke stijging in de prijs te zien, maar dat effect is dit jaar beperkt. De verwachte stijging van de vraag na afloop van de vakantieperiode valt lager uit dan verwacht. Een dipje in de consumptie is daar onder andere debet aan. Ook vanuit de industrie werden afgelopen week minder eieren gevraagd, geven handelaren aan. Het aanbod aan scharreleieren is voldoende.

De export naar derde landen loopt nog altijd uiterst moeizaam.

In tegenstelling tot de NOP-noteringen gingen de prijzen op de eiermarkt in Barneveld juist omhoog. De prijs voor 64-grams eieren steeg met 15 cent naar €8 per 100 stuks. Ter vergelijking: de NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren 63/64-grams zakte met 7 cent.

Prognose: stabiele eierprijzen.
  
Frank Bussink

 
 

Inloggen op de ledenportal