Pluimveeweb: Verdeling 400 miljoen euro over EU-landen nog onduidelijk

14-09-2015

De verdeling is een van de onderwerpen die komende dagen in Luxemburg aan de orde komen. Staatssecretaris Dijksma is vandaag en morgen bij de Informele Landbouwraad in Luxemburg.

De verdeling van 400 miljoen euro over 28 EU-lidstaten is een van de onderwerpen, die komende dagen in Luxemburg aan de orde komt tijdens een bijeenkomst van de EU-Raad van landbouwministers. Deze Raadsvergadering is een vervolg op de extra-Raad die een week geleden is gehouden in Brussel.

Protest
Op die dag protesteerden duizenden boeren uit EU-landen tegen de onevenwichtige verdeling van de opbrengstprijzen in de keten en de lage prijzen die de primaire producenten ontvangen. Hoeveel geld er naar de diverse EU-lidstaten gaat, is nog niet duidelijk. Wel is bekend dat alle lidstaten een deel ervan toegeschoven krijgen via de zgn. ‘nationale enveloppe’.

Verdeling
De lidstaten mogen via de enveloppe zelf beslissen hoe ze dat geld in de landbouwsector gaan verdelen. Dat kan dus ook naar andere sectoren gaan. Verschillende lidstaten hebben ook andere sectoren genoemd (Verenigd Koninkrijk: lamsvlees, Frankrijk: rundvlees, Nederland: varkenshouderij).

Het is nog niet duidelijk of staatsecretaris Dijksma (EZ) gebruik gaat maken van de mogelijkheid om premies eerder uit te betalen. Dat is wel deze inzet van LTO Nederland.

Tekst:Monique van Loon / LTO

 
 

Inloggen op de ledenportal