NieuweOogst: Vogelgriep: onduidelijk wat te verwachten

18-09-2015

vrijdag 18 september 2015, 14.52 uur
Het vogeltrekseizoen staat voor de deur en daarmee de dreiging om weer hoogpathogene vogelgriep (AI) te krijgen. 'Het is volslagen onduidelijk wat we de komende maanden mogen verwachten', zegt voorzitter Eric Hubers van LTO-vakgroep Pluimveehouderij.

Hubers is zorgelijk als hij vooruitblikt op de winter van 2015/2016. 'De griepmaanden komen eraan. De eierprijzen zijn op het moment goed, maar om daarop mee te liften, moet je wel dieren hebben.'

Laagpathogene vogelgriep komt ieder jaar voor. Laagpathogene griep kan echter overgaan in hoogpathogene griep. Niemand kan echter voorspellen wanneer of waardoor een laagpathogeen virus hoogpathogeen wordt.

Mutatie 
'Het is nog volslagen onduidelijk wat die mutatie triggert', zegt hoogleraar Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren Arjan Stegeman van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ter illustratie haalt hij de situatie in Italië aan in 1999. Toen muteerde laagpathogene vogelgriep pas na een half jaar in hoogpathogene vogelgriep.

Hubers roept pluimveehouders op hun interne en externe hygiëne goed in acht te nemen. Stegeman beaamt dat. 'Wees alert op de gezondheid van je kippen. Hoe vroeger de detectie, hoe geringer de schade.'

Terug Auteur:Ilona Lesscher

 
 

Inloggen op de ledenportal