GD: Coryza bij slachtvermeerderingsbedrijf in Zuid Nederland

21-09-2015

21-9-2015: 
Bij een slachtvermeerderingsbedrijf in Zuid-Nederland is op 18 september een geval van Coryza bevestigd met PCR en kweek. Coryza, ook wel acute snot genoemd, wordt veroorzaakt door de bacterie Avibacterium paragallinarum. 
In het verleden werd in het kader van de calamiteitenverordening van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) een ophokplicht ingesteld voor uitloopbedrijven binnen een straal van één kilometer. Met het opheffen van de productschappen is deze verordening komen te vervallen. Alle pluimveehouders in de omgeving van het bedrijf zijn op de hoogte gesteld van de besmetting zodat zij preventieve maatregelen kunnen treffen. 
Het beeld van een Coryza-infectie kan sterk variëren, verschijnselen kunnen bestaan uit ontsteking van de voorste luchtwegen, gepaard met neusuitvloeiing en dikke koppen, een daling van de legproductie en oplopende sterfte. De infectie is zeer besmettelijk, maar de bacterie kan slechts zeer kort buiten het dier overleven. Hygiënemaatregelen zijn daarmee zeer effectief in het voorkomen en beperken van de infectie. Coryza is niet overdraagbaar op de nakomelingen van de hennen. 

 

OPMERKING ANEVEI: in een straal van 3 km rondom dit bedrijf zitten wel pluimveebedrijven; echter geen legpluimveebedrijf met vrije (buiten)uitloop.

 
 

Inloggen op de ledenportal