Plattelandspost: ‘Meelwormen goed alternatief voor soja’

29-09-2015

29 september 2015

Consumenten vinden eieren en vlees van kippen die met insecten worden gevoerd even lekker als eieren en vlees van kippen die met de traditionele soja gevoerd zijn. Dat is de conclusie van onderzoekers van het Louis Bolk Instituut in het tweejarige proef ‘Kip en Ei’. Volgens de onderzoekers zijn er geen verschillen in diergezondheid te vinden bij kippen die met insecteneiwit zijn gevoerd ten opzichte van kippen die met soja-eiwit gevoerd zijn. 

Onderzoek

“Om te onderzoeken of meelwormen in het dieet van kippen passen, zijn  de kippen  onderzocht op gewicht, groei, verenkleed en hun algemeen voorkomen. Vervolgens zijn de resultaten vergeleken met die van de controlegroep”, stellen de onderzoekers. Volgens de onderzoekers scoorden alle kippen even goed op de gezondheidsparameters. “Verder hebben consumenten de eieren en het vlees van deze kippen blind geproefd. Hieruit bleek dat consumenten producten van kippen die met meelwormen zijn gevoerd, even lekker vinden als producten van kippen die met soja gevoerd zijn”, concluderen de onderzoekers. “Ook vinden zij het feit dat er insecten in het kippenvoer zitten, prima.” De conclusie van de onderzoekers is dan ook dat meelwormen probleemloos ingezet kunnen worden in kippenvoer voor zowel legkippen als vleeskuikens.

Idee

Het idee om meelwormen aan kippen te voeren ontstond toen er nieuwe oplossingen werden gezocht voor geïmporteerde soja als bestanddeel van kippenvoer. “Meelwormen toevoegen is geen vreemd idee: insecten zijn namelijk een bestanddeel van het natuurlijk dieet van kippen”, stellen de onderzoekers. Volgens het Louis Bolk Instituut wordt er jaarlijks 4 miljoen ton kippenvoer in Nederland gevoerd aan kippen. Legkippen krijgen voer met  ongeveer 10 procent soja en voor vleeskuikens bevat het voer 20 tot 25 procent soja. “Insecten op het menu die lokaal en op reststromen worden gekweekt, biedt een aantal voordelen:  het milieu wordt gespaard, de biodiversiteit behouden en de ecologische voetafdruk wordt verkleind. Belangrijk is wel dat de productiekosten van meelwormen verminderen om concurrerend te  zijn met soja.”

 
 

Inloggen op de ledenportal