Pluimveeweb: ‘Effectiviteit voetontsmettingsbaden discutabel’

01-10-2015

De effectiviteit van voetontsmettingsbaden op pluimveebedrijven staat ter discussie. Uit een onlangs afgerond Brits onderzoek blijkt dat de effectiviteit van voetontsmettingsbaden nogal kan variëren: voor Salmonella enteritidis varieerde dit van 37 procent tot 86 procent.

In het onderzoek, uitgevoerd door het departement Bacteriologie van het Animal and Plant Health Agency (APHA) in Groot-Brittannië, werd de anti-Salmonella activiteit van voetontsmettingsbaden op pluimveebedrijven onderzocht.

Er bestaat immers een groot risico om pathogenen binnen te brengen in de stal via de laarzen van pluimveehouders of bezoekers. Uit het onderzoek bleek dus dat de effectiviteit van deze ontsmettingsbaden nogal kan variëren: voor Salmonella enteritidis varieerde dit van 37 procent tot 86 procent.

Dat meldt het Vlaamse Pluimvee Actueel in haar nieuwsbrief na vertaling van een eerder bericht van het Britse Farmers Weekly.

Meerdere factoren beïnvloeden effectiviteit

De studie wees op een aantal factoren die de effectiviteit kunnen beïnvloeden zoals:

  • De gebruikte verdunning
  • De aanwezigheid (en de hoeveelheid) organisch materiaal in het bad
  • De temperatuur
  • De aanwezigheid van een biofilm
  • De tijd dat de laarzen in contact komen met de vloeistof

„Pluimveehouders moeten zich bewust zijn van het belang van deze voetontsmettingsbaden. Het is absoluut noodzakelijk om deze regelmatig te vervangen”, schrijft Pluimvee Actueel. Bovendien moet ook opgelet worden voor de invloed van externe factoren zoals regen omdat deze de werkzame concentratie sterk zouden kunnen verlagen.

De onderzoekers roepen ook dierenartsen en andere erfbetreders op om de pluimveehouders zo goed mogelijk in te lichten over een correct gebruik van de ontsmettingsbaden.

Tekst:Tom Schotman & Pluimvee Actueel

 
 

Inloggen op de ledenportal