Pluimveeweb: ‘Homogeen voer voor onbehandelde hennen nog belangrijker’

20-10-2015

Barneveld, dinsdag 20 oktober 2015
Homogeen voer van dezelfde deeltjesgrootte is nog belangrijker bij onbehandelde hennen dan bij behandelde. Leghennen moeten via het voer alle benodigde nutriënten binnenkrijgen, maar met de hele scherpere snavels kunnen ze selectiever voer pikken, daarom is deeltjesgrootte belangrijker. Ook voorkomt het ontmenging.

Dat vertelde Dennis van Vilsteren, hoofd nutritie bij AgruniekRijnvallei donderdag 15 oktober tijdens de ondernemersdag pluimvee  van de mengvoerleverancier in hun pluimveevoerfabriek in Barneveld. 

Van Vilsteren legde tijdens zijn presentatie uit hoe AguniekRijnvallei voer maakt. De voerfabrikant laat alle vrachten met aangevoerde grondstoffen onderzoeken en gebruikt geen partijen waarvan de kwaliteit niet deugd. 

Pelletiseren
Bovendien maalt de voerfabrikant iedere grondstof apart. Bij dat malen komen fijne delen en veel stof vrij en sinds kort kan de voerleverancier het stof en de fijne delen afvangen, pelletiseren en opnieuw in het pluimveevoer gebruiken. Vroeger gebruikte de voerfabrikant deze te fijne delen en het stof in hun andere voerfabrieken, maar dat zorgde voor extra transport . 

„Bovendien kunnen we grondstoffen die in het geheel te fijn zijn nu ook verwerken door deze eerst te pelletiseren en vervolgens te walsen. Dit geeft meer keuze in grondstoffen en een lagere kostprijs”, zegt Van Vilsteren.

Biologische resultaten verbeteren
De voerfabrikant heeft in de biologische leghennenhouderij al veel ervaring met het maken van voer voor hennen met onbehandelde snavels. Volgens Van Vilsteren gaat dat steeds beter. In het begin bleven de resultaten in de biologische leghennenhouderij duidelijk achter bij resultaten in de gangbare leghennenhouderij.

„De resultaten die onze biologische klanten halen zijn nu bijna vergelijkbaar met scharrel en vrije uitloop”, zegt Van Vilsteren. „Ook in de landelijke cijfers is dat terug te zien. In 2009 was het aantal eieren per opgezette hen voor biologisch 284,6 en voor scharrel 309,7 en in 2013 312,7 tegenover 316,8 voor scharrel .”

Darmgezondheid essentieel 
Van Vilsteren benoemde de rol van de darm. „De darm moet voedingsstoffen opnemen. Maar het maagdarmkanaal is een orgaan en heeft structuur nodig. Er is alleen een maximale opname van voedingsstoffen als het maagdarmkanaal gezond is”, legde hij uit. 

Een goede darmgezondheid is volgens de nutritionist essentieel om goede resultaten te halen. „Door vezels in het leghennenvoer toe te voegen stimuleren we de krop- en spiermaagfunctie en daarmee de voerbenutting”, zegt hij. „Vezels beïnvloeden eveneens het evenwicht van de darmbacteriën en daarmee de weerstand en gezondheid van een hen en ook de waterhuishouding en daarmee mestkwaliteit.”

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal