Boerderij: Eerste eenden bemonsterd voor vogelgriep

20-10-2015

20 okt 2015
Oud-Alblas - In het kader van vogelgrieponderzoek werden maandagmiddag de eerste wilde eenden bemonstert door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO). De eenden werden gevangen in een eendenkooi in het Zuid-Hollandse Oud-Alblas.

Met behulp van bloedmonsters en swabs van de keel en cloaca willen de onderzoekers aantonen of de vogels besmet zijn, of zijn geweest, met een hoogpathogeen H5-virus.

Het is voor het eerst dat al bij binnenkomst van de wilde vogelpopulatie gericht onderzoek wordt gedaan naar het voorkomen van hoogpathogene vogelgriep. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Na afname worden de monsters geanalyseerd door het Erasmus Medisch Centrum. Met een paar dagen zal bekend zijn of deze al dan niet positief zijn voor het vogelgriepvirus of antistoffen hiertegen, verwacht NIOO-onderzoeker Erik Kleyheeg.

De komende weken worden op verschillende plekken in het land bij eendenkooien dergelijke monsters afgenomen. Voor het eind van het jaar proberen de onderzoekers monsters te verzamelen van 30 individuen van vijf eendensoorten.

 
 

Inloggen op de ledenportal