Boerderij: Acute snot op Limburgs vermeerderingsbedrijf

23-10-2015

23 okt 2015 
Zeist - Op een vleeskuikenouderdierenbedrijf is de Limburgse gemeente Stramproy is een Coryza-besmetting vastgesteld, oftewel acute snot. Dat meldt pluimveekoepel Avined.

Het is de tweede keer in twee maanden tijd dat er Coryza is vastgesteld in de regio. Medio september bleek al een vermeerderingsbedrijf in het oosten van Noord-Brabant, nabij Helenaveen, besmet. Op dit moment is volgens Avined nog niet bekend of er een verband is tussen de twee uitbraken.

Geen ophokplicht
In een straal van 1 kilometer rondom het besmette bedrijf in Stramproy bevinden zich nog twee pluimveebedrijven: een legpluimveebedrijf en een vleeseendenhouderij, beiden zonder buitenuitloop. Voorheen gold bij Coryza-uitbraken een ophokplicht voor bedrijven binnen een straal van 1 kilometer. Met het opheffen van de productschappen is de verordening hiertoe echter komen te vervallen.

Coryza besmettelijk
Coryza is zeer besmettelijk, maar omdat de bacterie slecht kort buiten een dier kan overleven kunnen hygiënemaatregelen zeer effectief zijn om te voorkomen dat andere bedrijven besmet raken. Avined noemt nog strengere hygiëne dan ook een van de belangrijkste middelen om verspreiding te voorkomen. Pluimveehouders worden er onder andere op geattendeerd geen bezoekers in de stal te laten (uitzonderingen als de dierenarts en controleurs daargelaten), de route naar de stal te blokkeren zodat bezoekers zich eerst moeten melden, per stal aparte kleding en schoeisel te hanteren, en laarzen te ontsmetten voor en na een bezoek aan de stal.

Symptomen en gevolgen acute snot
Wanneer dieren eenmaal besmet zijn met de bacterieziekte blijven zij ook nadat het ziektebeeld verdwijnt dragers, waardoor de ziekte later opnieuw kan terugkeren in een koppel. Symptomen zijn onder andere een dikke kop door vochtophoping in holtes, dichte ogen met gezwollen oogleden, ademhalingsproblemen en diarree. De ziekte kan leiden tot een daling in de eierproductie van 10 tot 40 procent, en incidenteel zelfs tot 100 procent, volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren. Ook kan er verhoogde uitval tot 20 procent van het koppel optreden.

 
 

Inloggen op de ledenportal