Pluimveewe: ‘Kooiverbod in België nog niet meteen aan de orde’

26-10-2015

Een verbod op verrijkte kooien voor leghennen, zoals in Duitsland wordt ingevoerd vanaf 2025, is in Vlaanderen nog niet meteen aan de orde.

Volgens een breed samengestelde evaluatiecommissie is er nog niet aan alle voorwaarden voldaan om een verbod op kooihuisvesting voor leghennen te kunnen invoeren. Eind dit jaar volgt een nieuwe evaluatie. Dat antwoordde Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (NV-A) op een parlementaire vraag van Jelle Engelbosch (NV-A), meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

Sinds 2012 zijn legbatterijen in de Europese Unie verboden. In 2014 bleek dat de meeste leghennenhouders in Vlaanderen voor verrijkte kooien hebben gekozen. In totaal 4.515.747 kippen, of 63,3 procent van het totaal, brachten in 2014 op die manier hun dagen door.

In 2011, vlak voor het verbod op legbatterijen, zat 70,6 procent van de Vlaamse leghennen in een kooi. Minister Schauvliege rapporteert voor 2014 een Vlaamse leghennenstapel van in totaal 7,13 miljoen dieren. Dat zijn er een half miljoen minder dan in 2011. De sector kromp ook in aantal bedrijven: van 229 naar 177 in drie jaar tijd.

Kooiverbod in Vlaanderen

Nu Duitsland onlangs aankondigde om vanaf 2025, en in sommige gevallen vanaf 2028, een verbod op verrijkte kooien in te voeren, vraagt Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch zich af waarom we in Vlaanderen ook niet voor zo’n verbod opteren.

„Ik begrijp de bezorgdheid als er wordt verwezen naar een gelijk speelveld op Europees niveau, maar Duitsland telt 40 miljoen leghennen. België slechts zeven miljoen. Heel wat boeren hebben de afgelopen jaren investeringen hebben gedaan om hun legbatterijen te verrijken, maar een verdere evolutie mag geen taboe zijn”, stelt Engelbosch.

Volièrestal kent ook nadelen

Volgens minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts buigt een evaluatiecommissie waarin onder meer de dierenrechtenorganisaties zijn vertegenwoordigd, zich over de materie. In 2009 adviseerde de evaluatiecommissie dat een verbod op kooihuisvesting vanaf 2025 mogelijk zou zij als er aan een aantal voorwaarden zou zijn voldaan.

Zo was duidelijk dat de alternatieven niet op alle punten beter uitkomen in vergelijking met de verrijkte kooien. Er moest nog gezocht worden naar oplossingen voor het probleem van botbreuken, veren en de grote hoeveelheid fijn stof in een volièrestal.

Eind dit jaar

Het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) en het Proefbedrijf Pluimveehouderij werden aangeduid om hierop te focussen in een studie. De resultaten ervan zijn voorzien voor het einde van dit jaar. „Dan zal in eerste instantie in de evaluatiecommissie een debat worden gevoerd over de toekomst van verrijkte kooien”, aldus Weyts.

De minister wijst er ook op dat er eveneens rekening zal moeten gehouden worden met een recente aanbeveling die dateert van juni 2014. Toen stelde de evaluatiecommissie dat er druk gezet moet worden op de Europese Commissie om te ijveren voor een gelijk speelveld tussen de Europese producenten en de producenten uit derde landen.

Verschillende dierenwelzijnsaspecten

„Ik heb begrip voor de kopzorgen van de sector, zelfs van de brede landbouwsector. Ik heb natuurlijk de verantwoordelijkheid over het departement Dierenwelzijn. Maar een onderzoeker van ILVO geeft aan dat dierenwelzijn objectief gezien uit verschillende zaken bestaat, waarvan sommige beter scoren in alternatieve systemen en andere beter zijn in verrijkte kooien. Daar moet ik rekening mee houden”, stelt Weyts.

Tot slot drong parlementslid Engelbosch er bij Weyts op aan om in overleg te gaan met zijn collega van Landbouw, Joke Schauvliege, om te bekijken of de steun van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) voor niet-kooisystemen kan verhoogd worden.

„Door deze ondersteuning gerichter in te zetten en te focussen op de diervriendelijke alternatieven kunnen wij boeren motiveren om voor die diervriendelijke alternatieven te kiezen”, zei hij.

Tekst:Tom Schotman & Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

 
 

Inloggen op de ledenportal