Pluimveeweb: Niets over vervoers-verbod eendagskuikens in evaluatie vogelgriep

02-11-2015

In het evaluatierapport van de vogelgriep van Bureau Berenschot staan geen aanbevelingen over het vervoersverbod van eendagskuikens. Dit is opmerkelijk omdat het vervoersverbod het grootste discussiepunt tussen overheid en sector was.

De pluimveesector had grote kritiek op het vervoersverbod voor eendagskuikens tijdens de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep. Volgens divers mensen in de sector had het verbod niet ingesteld hoeven worden omdat het besmettingsrisico nihil is. Door het vervoersverbod moesten miljoenen eendagskuikens op broederijen verplicht worden gedood.

Dit zorgde voor enorme schade, zowel emotioneel als financieel. Voor de financiële schade draaide de Nederlandse pluimveesector op omdat het geld voor de schadevergoeding uit het Diergezondheidsfonds voor pluimvee kwam. Het geld in dat fonds is bijeen gebracht door Nederlandse pluimveehouders en broederijen.

Steun van wetenschap

In januari van dit jaar gaf professor Arjan Stegeman van de Universiteit Utrecht al aan dat de pluimveesector op dit punt de steun van de wetenschap heeft. „De aanvoer van eendagskuikens had tijdens het vogelgriepregime niet verboden hoeven worden. Het risico dat eendagskuikens het virus bij zich dragen of verslepen is nihil”, zei Stegeman tijdens een NOP/ZLTO bijeenkomst over vogelgriep in Den Bosch. In het evaluatierapport vogelgriep van Bureau Berenschot staan hier dus geen aanbevelingen over in.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal