Pluimveeweb: De erfenis van Dijksma

09-11-2015

maandag 9 november 2015
Met het vertrek van Dijksma naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu blijven veel landbouwdossiers onopgelost. Daar mag haar opvolger nu mee aan de slag. Een overzicht van de belangrijkste punten voor de pluimveehouderij.

Aanpak vogelgriep
NOP/LTO Pluimveehouderij wil dat het Ministerie van Economische Zaken (EZ) de pluimveesector bij een toekomstige vogelgriepuitbraak direct betrekt bij de aanpak. EZ kan gebruik maken van de aanwezige kennis in de sector bij bijvoorbeeld de indeling van de regio’s. Dat deelde NOP/LTO Pluimveehouderij onlangs mee, in een eerste reactie op het evaluatierapport van bureau Berenschot over de aanpak van de vogelgriep in november 2014.

PAS
Na veel jaren van overleg is nu eindelijk de PAS doorgevoerd. De eerste vergunningen worden binnenkort uitgereikt. Maar tegelijk komen er alweer bezwaren, zijn er vragen over de effectiviteit en wordt er van alle kanten aan het systeem gemorreld. Dijksma heeft nu wel de PAS geïntroduceerd, Van Dam zal de nazorg moeten verlenen.

NVWA
De herstructurering van de NVWA, dat in 2013 is ingezet, is nog in volle gang. Na de voedselfraudeschandalen van de afgelopen jaren heeft het kabinet beslist dat keuring- en toezichtstaken niet aan de sector kunnen worden overgelaten, maar een zaak zijn van de overheid. En dus van de NVWA. Maar sectoren – afgelopen week nog de transportsector – klagen dat door de dure keuringen Nederland zich uit de markt prijst. Aan Van Dam nu de taak om het juiste evenwicht tussen kosten en voedselveiligheid te vinden.

Tekst:Wim van Gruisen & Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal