Pluimveeweb: Legpluimveebedrijf Ovostar in Oekraïne

15-12-2015

Een kijkje achter de schermen bij Oekraïns legpluimveebedrijf Ovostar dat verse eiproducten levert binnen 24 uur na het leggen van de eieren.

Oekraïne is het laatste jaar vaak in het nieuws van wege het vrije handelsakkoord en de export van eieren naar de EU. Pluimveeweb sprak met Vitaliy Veresenko de voorzitter van de Raad van bestuur van Ovostar en ontving een aantal foto’s. Bekijk hier de fotoreportage. Bekijk ook de uitgebreide website van Ovostar.

Lees het complete artikel over Ovostar in het Vakblad Pluimveeweb, dat zaterdag 12 december in de brievenbus van alle pluimveehouders in Nederland is bezorgd.

Heeft u het vakblad Pluimveeweb niet ontvangen, vraag hem dan hier gratis aan.  

De bedrijfsvlaggen van Ovostar Union. Ovostar is ontstaan in 1998 uit een fusie van de twee pluimveebedrijven van Borys Bielikov en Vitaliy Veresenko. In de jaren daarna zijn diverse bedrijven aan de lokale Ovostar Union toegevoegd. De Ovostar Union N.V. is opgericht in Nederland in maart 2011 en genoteerd aan de beurs van Warschau.

Het hoofdkantoor is gevestigd in Kiev, een productielocatie in Kiev op 40 minuten afstand en de tweede in Cherkasy op 130 km afstand. In totaal een ouderdierbedrijf, een broederij, twee opfok- en twee legbedrijven voor in totaal 8 miljoen hennen, twee voerfabrieken en een zonnebloemoliefabriek. Kiev ligt op 2000 km afstand van Amsterdam.

Ovostar fokt zelf de hennen op: meestal Hy-Line White en Hy-Line Brown hennen. „Het overgrote deel witte hennen vanwege de hogere efficiëntie: hogere productie, lagere voerconversie en ze zijn minder stress gevoelig," aldus Vitaliy Veresenko, voorzitter Raad van Bestuur.

De productielocaties zijn op relatief korte afstand van Kiev gesitueerd om transportkosten en management te optimaliseren. In totaal werken er bij Ovostar ruim 1300 mensen. De stallen zijn ingericht met moderne Salmet, Big Dutchman en Techna inventaris met een hoge automatiseringsgraad.

De laatste jaren heeft Ovostar fors geïnvesteerd in nieuwe stallen. „Vanaf april 2014 hebben we koloniekooien geplaatst om te kunnen voldoen aan de EU-richtlijnen," zegt Vitaliy Veresenko. De stallen met de koloniekooien zijn 24 bij 120 meter met een hoogte van 10 meter. De stallen met twee verdiepingen met elk 6 lagen, zijn de hoogste stallen in de Oekraïne.

In slechts een deel van de koloniestallen zitten de hennen ook daadwerkelijk op de bezetting van 750 cm². De stallen met legbatterijen zijn 18 bij 156 meter met een hoogte van 8,5 meter.

De hennen zijn ongekapt. „Dierwelzijn is in de Oekraïne nog geen issue. Voor de bewoners van de Oekraïne is overleven, de reorganisatie van het land en de beschikbaarheid van goed voedsel belangrijker dan het welzijn van de dieren," vertelt Vitaliy Veresenko. Ook gerenommeerde partijen zoals McDonalds en Unilever vragen niet naar eieren van loslopende kippen of verrijkte kooien.

In het overgrote deel van de koloniestallen is de bezetting hoger dan de norm. De export naar de EU is nog minimaal zodat Ovostar de bezetting voor batterij, 450 cm² aanhoudt in de koloniekooien. In 2013 was de gemiddelde productie 285 eieren per opgezette hen per jaar met een voerconversie van 2,2 kilogram voer per kilogram eieren.

De sorteerafdeling heeft een capaciteit van 400.000 eieren per uur. Ovostar gebruiken moderne machines van Moba en Staalkat. In 2002 was Ovostar het eerste bedrijf in de Oekraïne dat begon met automatische verzameling van eieren, direct sorteren en inpakken in een werkgang. „De gelegde eieren zijn in 24 uur verwerkt tot eiproducten; verser kan niet," vertelt Vitaliy Veresenko.

De Ovograde: een visueel systeem om de eierschalen op ongeregeldheden te controleren voor detectie van vuilschaligheid, breuk en haarscheuren. Ovostar hanteert strenge kwaliteitscontroles, heeft zelf dierenartsen in dienst en de overheid controleert dagelijks op de bedrijven.

Ovostar zet tafeleieren af onder het merk Yasensvit die in 2.000 winkels verkocht worden, voor de middenklasse consument. De prijs is hoger dan de marktprijs vanwege de hogere kwaliteit en de specifieke toevoegingen zoals verrijking met iodine, vitamines en toevoegingen voor kinderen. Ovostar verkoopt ook eieren onder het goedkopere merk Ukraina. De Oekraïense consument heeft geen voorkeur voor witte of bruine eieren. De Oekraïne is en blijft de belangrijkste afzetmarkt.

Sinds 2005 is het merk Ovostar geregistreerd voor vloeibare eiproducten. Dagelijks verwerkt Ovostar 2 miljoen eieren tot droge en vloeibare eiproducten en verkoopt die direct naar de industriële klanten in de voedingsindustrie zoals Kraft, Nestle en McDonalds waarvoor Ovostar de exclusieve leverancier is.

Ovostar produceert 94% van de Oekraïense vloeibaar eiproducten en 6% van de gedroogde eiproducten. De eierconsumptie in de Oekraïne stijgt nog steeds en is nu 311 eieren per persoon per jaar; hoog vergeleken met de Nederlandse consumptie van 195 eieren per persoon.

Ovostar zette voor de verwerkingsfabriek een integraal kwaliteit systeem op voor de ISO/ HACCP certificering en werd in 2008 lid van de International Egg Commission. In 2013 ontving de verwerkingsfabriek het FSSC 22000 certificaat.

Na de beursgang in 2011 volgde een fors investeringsprogramma. De ongeraffineerde koudgeperste zonnebloemolie wordt toegevoegd in het pluimveevoer. De twee voerfabrieken van Ovostar produceren 56 ton per uur. Marc van Campen, Nederlands jurist en niet-uitvoerend lid van de Raad van Bestuur: „Ovostar is een modern bedrijf, zeer transparant en fantastisch om mee te werken. Ze willen vooruit en op een Westerse manier zaken doen. Oekraïne is een enorm groot land met veel potentie. Dat biedt ook kansen voor Nederland."

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal