Pluimveeweb: 'Geen directe dreiging vogelgriep maar waakzaamheid nodig'

23-12-2015

 Den Haag, woensdag 23 december 2015
Op dit moment is er voor Nederland geen directe dreiging van vogelgriep, maar gezien de gestage stijging van het aantal uitbraken in Frankrijk is waakzaamheid op zijn plaats.

Aandacht voor hygiëne op en rond pluimveebedrijven en in de pluimveeketen is altijd en zeker nu heel belangrijk, net zoals alertheid op symptomen die op vogelgriep kunnen wijzen. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken (EZ) vrijdag 18 december in een brief aan de Tweede Kamer.

In het getroffen gebied in Frankrijk (zie het kaartje van EZ) is weinig intensieve pluimveehouderij en er zijn middels een analyse van de NVWA geen risicovolle transporten (bijvoorbeeld met levend pluimvee) gevonden.

Geen vogeltrek naar Nederland 
Sovon Vogelonderzoek Nederland heeft de vogeltrekroutes tussen Nederland en het risicogebied in Frankrijk in beeld gebracht en de conclusie is dat er op dit moment geen wilde vogels vanuit het gebied in Frankrijk naar het noorden, richting Nederland vliegen. 

Dit kan begin volgend jaar wijzigen, wanneer de vogeltrek naar het noorden weer op gang komt, schrijft Van Dam in zijn brief. Hij zal aan Frankrijk vragen om extra aandacht te schenken aan de monitoring van wilde vogels in het gebied. Afhankelijk van wat er in Frankrijk wordt gevonden, wordt besloten of extra maatregelen nodig zijn als de trek terug naar het noorden op gang komt.

61 uitbraken
Het ministerie van EZ heeft intensief contact met de pluimveesector over de uitbraken van vogelgriep in Frankrijk. Zo heeft Avined al meerdere malen opgeroepen om extra op hygiëne te letten.

De vogelgriepuitbraken in Frankrijk begonnen op 24 november in de Dordogne. Het totaal aantal gevallen is inmiddels opgelopen tot 61 (23 december 2015) en is verdeeld over vijf verschillende departementen: Dordogne, Landes, Haute-Vienne, Gers en Pyrénées Atlantiques. 

Er zijn verschillende stammen van het virus aangetroffen: H5N1, H5N2 en H5N9. Een duidelijke oorzaak van de verspreiding van vogelgriep in Frankrijk kan volgens Van Dam nog niet worden aangewezen.

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal