Pluimveeweb: Geen nieuwe uitbraken vogelgriep in Frankrijk

30-12-2015

woensdag 30 december 2015

Sinds de update van 24 december zijn er geen nieuwe uitbraken van vogelgriep in Frankrijk vastgesteld. Dat meldt het Franse ministerie van landbouw dinsdag 29 december.

In totaal zijn er tot op heden 63 gevallen van hoogpathogene aviaire influenza-uitbraken bij pluimvee gedetecteerd in zes zuidwestelijke departementen van Frankrijk.

Maatregelen in Frankrijk

Zoals eerder geschreven heeft Frankrijk per 17 december een grotere restrictiezone ingesteld. Vervoer van pluimvee of pluimveeproducten uit deze regio is niet toegestaan en slachtingen dienen binnen deze regio plaats te vinden. Het plaatsen van nieuwe dieren is tot nader order opgeschort.

Doorvoer van pluimvee en pluimveeproducten is toegestaan, mits via snelweg of spoorweg. Op verzoek is de link naar de regeling opnieuw bijgevoegd: http://www.legifrance.gouv.fr/affichTexte.do?cidTexte=JORFTEXT000031638700&fastPos=1&fastReqId=1967459331&categorieLien=id&oldAction=rechTexte. 

Deze regeling zou tevens worden bekrachtigd door een besluit van de Europese commissie, welke morgen zou worden gepubliceerd in de Official Journal of the European Union onder nummer [C(2015) 9818]. Deze documenten zijn (hopelijk) vandaag te vinden op Eur-Lex.

Advies deskundigengroep
Naar aanleiding van een verzoek van AVINED heeft het Ministerie van EZ de deskundigengroep dierziekten afgelopen vrijdag bijeen geroepen om een risico beoordeling te maken van de ontwikkelingen in Frankrijk voor de Nederlandse pluimveesector.

Het verslag is via deze link te lezen: http://www.deskundigengroepdierziekten.nl/file/download/41527702

De deskundigengroep stelt vast dat reeds in oktober 2015 melding werd gemaakt van een positieve H5 melding in het getroffen gebied, maar het nog bijna 9 weken heeft geduurd voordat een officiële besmetverklaring plaatsvond. Het meest waarschijnlijk wordt geacht dat een LPAI in eenden of ganzen is gemuteerd naar HPAI. Via bedrijfs- of dier- of omgevingscontacten  verspreid. Door het grotendeels ontbreken van verschijnselen in eenden en ganzen hebben de virussen mogelijk al geruime tijd gecirculeerd voor de eerste uitbraak is vastgesteld, hetgeen ook de verklaring kan zijn voor de verschillende H5 typen die momenteel in de regio circuleren.

Risico op introductie laag
De deskundigengroep acht het risico op introductie van HPAI uit Frankrijk in Nederland momenteel laag in. Reden hiervoor is dat er geen handelscontacten zijn tussen de getroffen regio en ons land. Dit blijkt ook uit de risico analyse van de NVWA. De kans op introductie via wilde vogels is op dit moment ook klein, omdat de vogeltrekroutes momenteel niet richting Nederland zijn.

De dreiging kan veranderen als de vogeltrek van het Zuiden naar het Noorden op gang gaat komen. Normaal gesproken is dit medio februari, maar door het zachte weer zou dit vroeger kunnen starten. Ook schat de deskundigengroep de kans dat HPAI virus overspringt van gedomesticeerde watervogels naar wilde vogels groter als de uitbraak in Frankrijk lang gaat duren.

Dit brengt de deskundigengroep tot de conclusie dat nauwgezette uitvoering van biosecurity en early warning het maximale is wat thans gedaan kan worden om introductie van AI in de Nederlandse pluimveesector te voorkomen. AVINED heeft hiervoor als instrument de hygiënescan ontwikkeld en een recente lijst met aandachtspunten opgesteld:https://www.avined.nl/sites/www.avined.nl/files/hoe_besmetting_met_vogelgriep_voorkomen.pdf. De pluimveehouders die nog geen scan hebben ingevuld om verbeteringen door te voeren roept Avined met klem op dit alsnog te doen (via deze link).

Tekst:Joyce Cornelissen / Tom Schotman / Avined

 
 

Inloggen op de ledenportal