Pluimveeweb: 'We gebruiken maar een half procent van de big data'

11-01-2016

Apeldoorn, maandag 11 januari 2016
De landbouw gebruikt in de praktijk maar een half procent van de enorme hoeveelheid verzamelde gegevens. Registratie van gegevens rond: bodem, veegezondheid met sensoren, vliegtuigen en satellieten is algemeen in de landbouw, maar de stap naar meer of betere productie wordt nog maar weinig gemaakt.

Dat was de boodschap van melkveehouder Ron van Burgsteden, actief binnen Smart Dairy Farming, op de Agrifirm Jongerendag 2016. Van Burgsteden sprak voor een zaal vol jonge agrarische ondernemers in Apeldoorn.

Volgens hem is het van belang dat de boer nuttige apps kan gebruiken die de big datastroom zo direct mogelijk verwerken en zo snel ingrijpen en sturen mogelijk maken. In zijn ogen is de controle van de boer over wat hij gebruikt en wat hij deelt met de rest van de wereld van belang.

Directer zorg te geven
In de veehouderij werkt de precisie volgen Van Burgsteden per dier. Het is mogelijk om directer zorg te geven aan individuele dieren als er afwijkingen in de sensordata boven komen. Van Burgsteden zegt dat de goede toepassing nuttiger wordt bij de schaalvergroting van de sector. Omdat de veehouderij kritisch gevolgd wordt door de maatschappij is precisie in de veeverzorging volgens hem belangrijk. Het kan leiden tot nieuwe innovaties. „Boeren moeten wel de moeite gaan nemen te omschrijven wat ze missen op hun bedrijf en wat er dus met die data kan gebeuren.”

Theo Koekkoek van de raad van commissarisen van Agrifirm noemt het tijdens de pauze een diepte-investering voor de coöperatie om meer toepassingen met big data te ontwikkelen. „Agrifirm zal hier zeker meer budget voor vrijmaken”, zei hij.

Tekst: Jorg Tönjes

 
 

Inloggen op de ledenportal