NieuweOogst: LTO Nederland deelt keurmerkzorgen ACM

11-01-2016

donderdag 07 januari 2016, 14.54 uur
LTO Nederland deelt samen met de Alliantie Verduurzaming Voedsel de zorgen van de ACM over duurzaamheidskeurmerken en het vertrouwen van consumenten hierin.

Het samenwerkingsverband nam daarom al eerder het initiatief om te onderzoeken hoe een objectieve ordening kan worden aangebracht. 

'Dat is geheel in lijn met de aanbevelingen van de ACM, die marktpartijen en brancheorganisaties oproept om samen met consumentenorganisaties het kaf van het koren te scheiden.' 

Robuust en betrouwbaar 
De alliantie is reeds aan de slag om met de overheid, Milieu Centraal en maatschappelijke organisaties vast te stellen hoe een goed, robuust en betrouwbaar keurmerk eruit ziet.

Binnenkort komt het verband met een voorstel voor ordening naar buiten. Hiermee kan de consument een gefundeerde keuze maken. 

Positief 
Omzetcijfers van keurmerkproducten uit 2015 wijzen uit dat zowel consumenten als bedrijfsleven bekende en veelgebruikte duurzamingskeurmerken positief beoordelen.

Het gaan dan onder meer om het Beter Leven-keurmerk, MSC, ASC, UTZ, Rainforest Alliance, Fair Trade en biologisch.

Extern en objectief 
De alliantie vindt het belangrijk dat keurmerken extern en objectief worden getoetst. Bovendien zouden keurmerken duurzaamheidseisen moeten stellen die verder gaan dan wettelijk al verplicht is.

Maar ook moeten deze eisen voor bedrijven en consumenten transparant inzichtelijk zijn.

Samenwerkingsverband 
De Alliantie Verduurzaming Voedsel is een samenwerkingsverband van LTO Nederland, Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
Terug Auteur:Gertjan van der Wal

 
 

Inloggen op de ledenportal