Boerderij: Eendenhouderij in Frans vogelgriepgebied plat

15-01-2016

15 jan 2016 
Frankrijk legt de eenden- en ganzenhouderij in het hele zuidwesten van het land, waar al bijna twee maanden hoogpathogene vogelgriep heerst, tijdelijk plat. Dat betekent dat de productie van foie gras ook grotendeels stil komt te liggen.

Bovendien gaan voor alle pluimveebedrijven in heel Frankrijk strikte regels rond de dierengezondheid en waakzaamheid gelden.

Alle pluimveehouderijen reinigen
Houders van eenden en ganzen mogen de huidige mestcyclus afmaken, maar daarna voorlopig geen nieuwe kuikens binnenhalen. De bedrijven, ook die waar geen vogelgriep heerst, moeten eerst grondig gereinigd en gedesinfecteerd worden.

69 besmettingen met vogelgriep
''Een paar weken na de ontdekking van het eerste geval hebben we nog steeds te maken met 69 besmettingen. Het is nu nodig om de ziekte doeltreffend en duurzaam uit te roeien en zo snel mogelijk weer de status van onbesmet voor Frankrijk te bereiken'', aldus het ministerie van landbouw, dat donderdag overeenstemming bereikte met vertegenwoordigers van de sector over het plan van aanpak.

Geen totale ruiming van pluimvee
Partijen zien af van het totaal ruimen van alle gevogelte en pluimvee, wat wel was voorgesteld, maar leggen de sector in plaats daarvan een tijdelijk verbod op. Dat geldt voor alle 8 departementen waar de vogelgriep is vastgesteld, een gebied dat groter is dan Nederland.

Foie-grasproductie weer op gang voor volgende feestdagen
Het ministerie verwacht dat de reinigingsoperatie aan het eind van het eerste halfjaar afgerond kan zijn. Dat betekent dat de productie van foie gras, die voor 75% in de besmette zone is geconcentreerd, tijdig voor de feestdagen van eind 2016 weer op gang kan zijn. Het ministerie gaat de plannen nu verder in detail uitwerken en ze vervolgens voorleggen aan de Europese Commissie.

 
 

Inloggen op de ledenportal