NieuweOogst: Rutte: ‘Europese interne markt moet beter functioneren’

26-01-2016

dinsdag 26 januari 2016
Premier Rutte sprak tijdens het VVD Landbouw Event op de CAH Vilentum in Dronten, vol lof en trots over de Nederlandse landbouwsector. Maar zei tegelijkertijd dat de interne Europese markt beter moet functioneren om mondiaal overeind te blijven.

In zijn aanmoedigende woorden spoort de minister-president maandagavond 25 januari aan op een verdere ontwikkeling in duurzaamheid en technologie. „Nederland is daarin echt de meest innovatieve speler op de agrarische wereldmarkt.”

„Onze kennis over waterproblemen, of het nu gaat om te veel of te weinig water, onze technologische vooraanstaande ontwikkelingen, omgaan met vergrijzing of hoe we alle mensen kunnen voeden met gezond voedsel, allemaal punten waar wij goed in zijn.”

„Laat zien wat je produceert en dat het uniek is. Laat je stemming niet verpesten door een paar zuurpruimen,” zo benadrukte Rutte. De premier is het klaarblijkelijk niet eens met het gedachtegoed van enkele dierenwelzijn- en milieuactivisten, die volgens hem ‘zeuren over deze mooie sector’.

Overheidstaak
Op de vraag, welke taken de overheid voor zichzelf ziet weggelegd als het gaat om de landbouw, antwoordde Rutte het volgende: „Goed agrarisch onderwijs en een gelijk speelveld in de EU.”

„Daarbij werkt het niet als de overheid een tariefmuur inbouwt. Boeren moeten ondernemerschap laten zien, speel dus in op de veranderende wensen van de consument.”

‘Geen kop op regelgeving’
Rutte zegt dat er wel degelijk een gelijk speelveld is en dat daar geen ‘kop’ meer op zit, ‘zoals dat in het verleden wel gebeurde’ toen hem daar naar werd gevraagd door een aanwezige.

Hij erkent dat Nederland vaak wat ‘braver’ is dan andere EU landen, maar ziet dat de laatste jaren veranderen. „Zeker nu wij het voorzitterschap hebben van de Europese Unie, willen we de sector verder versterken. Minder gedoe en geen betutteling.”

Tekst:Monica van der Hall

 
 

Inloggen op de ledenportal