Pluimveeweb: Verbod op tweede keusmiddelen gaat mogelijk niet door

29-01-2016

Den Haag, vrijdag 29 januari 2016
Het komende verbod vanaf 1 maart op het gebruik van tweede keusmiddelen tegen enkele veel voorkomende ziekten in de veehouderij levert in de praktijk nog te veel problemen op en gaat mogelijk niet door.

Staatssecretaris Van Dam wil op heel korte termijn een oplossing zoeken die bijdraagt aan de gewenste verdere reductie van antibioticagebruik maar geen problemen met dierengezondheid oplevert.  Het verbod 1 maart lijkt daarmee van de baan of het wordt in een aangepaste vorm ingevoerd.

Van Dam schrijft dat mede namens minister Schippers in een Kamerbrief over het functioneren van de UDD-regeling. Deze regeling werd op 1 maart 2014 ingevoerd waardoor alleen dierenartsen middelen kunnen voorschrijven, afleveren en toedienen. 

Volgens de bewindslieden functioneert de regeling uitstekend wat betreft onderdelen als de 1 op 1-overeenkomst tussen boer en dierenarts, het bedrijfsgezondheidsplan en het bedrijfsbehandelplan. Het heeft volgens hen zeker bijgedragen aan de daling van het antibioticagebruik in Nederland ‘al was die al ingezet voordat de UDD-regeling in werking trad.’

Zelf snel ingrijpen
Onderdeel van de regeling is een uitzondering (officieel dus tot 1 maart aanstaande) voor een beperkte hoeveelheid tweede keus middelen die op een veebedrijf aanwezig mag zijn. Daarmee kan de boer snel zelf ingrijpen bij een aantal veel voorkomende en acute ziekten zoals neonatale diarree en luchtwegaandoeningen bij kalveren en hersenvliesontsteking en neonatale en speendiarree bij varkens.

Inmiddels zijn diverse verbetertrajecten ingezet en is het gebruik van deze middelen flink gedaald, bijvoorbeeld 70 procent minder in de melkveehouderij (door vooral selectief droogzetten), 38 procent minder in de kalverhouderij en 9 procent minder in de varkenshouderij. 

Ook het totaal aantal bedrijven dat deze tweede keus middelen in huis heeft is inmiddels flink gedaald, zo constateert de staatssecretaris. Toch is er volgens hem (en de sectororganisaties) nog veel meer kennis en kennisuitwisseling nodig.

Veel problemen
Het al enkele jaren geleden aangekondigde verbod vanaf 1 maart zou daarom voor veel problemen zorgen, zo hebben organisaties van boeren en dierenartsen tijdens de evaluatie afgelopen jaar laten weten. Dat geldt niet alleen bij de genoemde veeziekten maar ook voor enkele andere waarvoor eerste keusmiddelen niet altijd effectief zijn.

De staatssecretaris zegt gevoelig te zijn voor deze argumenten tegen de achtergrond van de daling van het antibioticagebruik afgelopen jaren. Van Dam wil daarom samen met sector en dierenartsen op zoek naar aanpassing van die regeling wat betreft het komende verbod op tweede keusmiddelen. 

Daarvoor stelt hij wel eisen; „Die (oplossing) moet bijdragen aan een restrictief middelenbeleid onder regie van de dierenarts en tegelijkertijd recht doen aan de genoemde ervaren problemen en knelpunten in de praktijk.” Tussen de regels laat hij al doorschemeren dat het verbod 1 maart in ieder geval niet op de eerder aangekondigde wijze zal worden ingevoerd.

Tekst:Lauk Bouhuijzen

 
 

Inloggen op de ledenportal