Boerderij: Plus in eierprijzen komt onverwacht

12-02-2016

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren klasse 62/63 gram steeg deze week met twee dubbeltjes naar €6,93 per 100 stuks. Dat is 94 cent meer dan in dezelfde week in 2015.

De richtprijs van witte kooi-eieren in die gewichtsklasse ging deze week met 13 cent omhoog naar €4,94. Dat is zeventig cent minder dan een jaar geleden.

Niet alle eierhandelaren hadden deze prijsstijging verwacht. Zeker ook niet op basis van de binnenlandse handel. Die was namelijk rustig. Dat de NOP-richtprijs harder opliep dan de Amsterdamse notering, wekte ook enige verbazing.

Prijsstijging in Duitsland
Duitsland is aardig aan de prijs, vooral KAT-eieren. De Duitse notering Weser-Ems liet deze week voor M- en L-scharrel een plus van vier dubbeltjes zien, wit en bruin. Weser-Ems noteerde voor witte kooieieren in die gewichtsklassen ook vier dubbeltjes meer, voor bruine 15 tot 20 cent. Het lijkt erop dat de Duitse prijsstijging de prijs in Nederland mee omhoog trok.

De afzet van scharreleieren zonder KAT-keurmerk verloopt moeizaam. De prijs ervan ligt maar net iets boven de prijs van kooi-eieren.

Kokerijen vragen meer eieren
De kokerijen beginnen ook wat meer (witte) eieren te vragen. Daarbij treedt een verschuiving op van kooi- naar scharreleieren.

Spanje, Polen en in minder mate Frankrijk, bieden ruim kooi-eieren aan.

Prognose: scharreleieren stijgend, kooi-eieren stabiel.

 
 

Inloggen op de ledenportal