Pluimveeweb: Tentoonstelling over 60 jaar veelzijdige kipreclame geopend

18-02-2016

60 jaar veelzijdige reclame. Dat is de titel van de nieuwe tentoonstelling in het Nederlands Pluimveemuseum te Barneveld, die afgelopen vrijdag 12 februari door Nepluvi voorzitter Gert Jan Oplaat werd geopend.

Sinds de vijftiger jaren heeft het Productschap voor Pluimveem en Eieren de collectieve reclame verzorgd om de consumptie van kippenvlees en eieren te stimuleren.

„De tentoonstelling laat de ontwikkeling zien in de reclamethema’s door de jaren heen aan de hand van advertenties, posters, displays etc. Uiteraard wordt veel aandacht besteed aan bekende slogans als ‘Een ei hoort erbij’, ‘Kip. ’t Meest veelzijdige stukje vlees’ en ‘Breek de dag, tik een eitje’”, vertelt Gerard van de Bruinhorst van het Pluimveemuseum.

„De tentoonstelling is een eerbetoon aan de gezamenlijke promotie van kip en eieren bij de consument. Voor veel bezoekers zal het een feest van herkenning zijn”, verwacht Van de Bruinhorst.

60 jaar veelzijdige reclame

„‘Kip. ’t Meest veelzijdige stukje vlees’ is waarschijnlijk de bekendste en meest gehanteerde reclameslogan van Nederland. De wisselexpositie 2016 in het Nederlands Pluimveemuseum laat een groot aantal collectieve reclamecampagnes van het Productschap voor Pluimvee en Eieren (PPE) zien. De expositie bestaat uit een rijke verzameling originele advertenties, posters, displays en ander promotiemateriaal, allemaal geschonken aan het Pluimveemuseum.”

De ontwikkelingen in reclamethema’s  en –uitingen worden duidelijk getoond. Het begint met het exclusieve imago van kip in de vijftiger jaren: vrijwel uitsluitend de hele kip en dan alleen als speciale zondagse maaltijd.

Verandering in kipreclame

Daarna komt er meer aandacht voor het genieten van kip- en eierengerechten. De reclamecampagnes gaan zich ook meer richten op variatiemogelijkheden met eieren en delen van de kip. Kookdemonstraties en recepten ondersteunen de promotie van pluimveevlees en eieren bij de consument.  In recente reclames voor kip en ei spelen gezondheid en gemak een steeds belangrijker rol.

„De wisselexpositie biedt een boeiend overzicht van de veranderingen in de reclame voor kip en ei, waarbij tevens de ontwikkeling  in ons consumptiepatroon naar voren komen. Kortom een prachtige expositie die veel herkenning zal oproepen”, besluit Van de Bruinhorst.

Tekst:Gerard van de Bruinhorst & Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal