Pluimveeweb: Workshops: succesvol onbehandelde hennen houden

22-02-2016

Wageningen, zondag 21 februari 2016
Voerfabrikant AgruniekRijnvallei gaat in maart en april een drietal workshops houden over het succesvol houden van onbehandelde hennen.

Dat schrijft de voerfabrikant in een persbericht. De snavelbehandeling die jarenlang gebruikelijk was, houdt voor de gehele pluimveesector op te bestaan. Het houden van hennen met onbehandelde snavels vraagt om een nieuwe vorm van management. 

De uitdaging is het gezond en in balans houden van de dieren om zo pikken te voorkomen. Dit voorjaar organiseert AgruniekRijnvallei (AR) drie workshops over het houden van hennen met onbehandelde snavels. 

Tijdens de interactieve bijeenkomsten wordt de onbehandelde kip van kuiken tot en met hen onder de loep genomen. Na een algemene lezing kunnen de deelnemers workshops volgen. 

Wanneer
De workshops worden gegeven door AR (over voeding), een dierenarts (over gezondheid) en een broederij (over opfok). De workshops beginnen om 15.00 uur en worden afgesloten met een buffet. De workshops vinden plaats op:

31 maart, Van der Valk, Veenendaal
14 april, Nobis, Asten
19 april, Van der Valk Zwolle
Achtergrond 

Met het nieuwe Ingrepenbesluit mogen vanaf 2018 alleen nog onbehandelde hennen worden gehouden. Met de huidige marktomstandigheden lijkt het er echter op dat de markt vooruit gaat lopen op de wetgeving. 

Het niet behandelen van snavels heeft een aantal gevolgen. Zo zal een onbehandelde hen tot selectiever eetgedrag in staat zijn en is de kans groter dat de hen haarzelf of een andere hen beschadigt. Voor een pluimveehouder zorgt dit voor een verhoging van de risico’s.

AR produceert in eigen beheer biologische pluimveevoeders en heeft zodoende jarenlange ervaring met het voeren en houden van hennen met onbehandelde snavels. Specialistische begeleiding in combinatie met het juiste voer zorgt ervoor dat de kans op pikkerij verkleind wordt.

Tekst:Tom Schotman & AgruniekRijnvallei

 
 

Inloggen op de ledenportal