Pluimveeweb: 'Goede verdiensten voor legpluimveehouder in Engeland'

23-02-2016

dinsdag 23 februari 2016
Engelse legpluimveehouders kunnen, productietechnisch, qua inventaris en qua opfok nog een hele slag maken, maar verdienen wel een goede boterham.

Dat zeg Niels Quicken, voorzitter van de studieclub scharrelkippen uit het Limburgse Baexem. De studieclub was vorige week voor een tweedaagse studiereis naar Engeland. 

„Door de goede opbrengstprijzen kan men anders naar de keten kijken; niet alleen naar kostprijs maar vooral naar de toegevoegde waarde van een ei. Ze steken miljoenen euro’s in de promotie van eieren. Dat is een groot verschil met wat wij in Nederland over hebben voor promotie. De consumptie van eieren is in Engeland de laatste 5 jaar met 17 procent gestegen. Dat zegt genoeg”, vertelt Quicken. 

„Ik ben lid van AJK en daarmee hebben we een aantal keer een studiereis georganiseerd. Dat leek mij ook leuk voor onze studieclub. Omdat er qua organisatie wel wat bij komt kijken, heb ik Alex Janssen van Vepymo daarvoor gevraagd. Die heeft contacten in Engeland en ervaring met het organiseren van een buitenlandse studiereis.”

Goede verdiensten voor legpluimveehouder
De 22 pluimveehouders en partners bezochten o.a. een voerfabriek en twee pluimveebedrijven. „Een pluimveebedrijf met volière en vrije uitloop die eieren voor  Happy Egg produceren. Een apart concept; het concern zorgt voor voer, jonge hennen, begeleiding, afzet en marketing. Alles is tot in de puntjes geregeld. Ze hebben zelfs Happy Egg bussen die scholen langs gaan en voorlichting verzorgen. De eieren met een verhaal worden goed verkocht,” zegt Niels.

Het tweede bedrijf, Sunrise Eggs,  houdt 300.000 kippen op koloniehuisvesting. 200.000 kippen met vrije uitloop en koopt nog eieren aan. Niels:  „Mooi om de verschillen tussen die twee bedrijven te zien. We hebben wel gezien dat de Engelsen productietechnisch, qua inventaris en qua opfok nog een hele slag kunnen maken. Daar tegenover staat dat ze wel een goede boterham verdienen.”

Behandelde snavels
Niels vond het heel opvallend dat alle hennen behandelde snavels hebben. Volgens een van de Engelse gastheren heeft de totale sector  éénduidig aan kunnen tonen dat het onverantwoord was om hennen niet te behandelen.  Daardoor is het verbod is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De deelnemers waren zeer tevreden over de studiereis. „We hebben de studiereis afgesloten met een musical. Een leuke manier om je collega pluimveehouders op een andere manier te ontmoeten dan met een vergadering. Zo kun je het nuttige met het aangename verenigingen. Zeker voor herhaling vatbaar,” aldus de jonge voorzitter.

Tekst:Monique van Loon

 
 

Inloggen op de ledenportal