Pluimveeweb: Code 3 in eicode-app

25-02-2016

Het huisvestingssyteem voor kooieieren, code 3 is nu ook beschikbaar als keuze in de eicode-app.

Legpluimveehoudsters Carla van de Kruys en Marian Claessens namen contact op met Avined toen ze erachter kwamen dat code 3, niet als keuze beschikbaar was op de eicode-app. Deze app heeft als doel de traceerbaarheid van eieren van legpluimveehouders die deelnemen aan het kwaliteitssysteem IKB Ei te vergroten en consumenten te informeren waar hun ei precies vandaan komt.

10.000 downloads
De app is al ruim 10.000 keer gedownload (inclusief de Duitse versie). „In Nederland is de app 1.100 tot 1.200 keer gedownload”, zegt Hans Schouwenburg van Avined. Hij had ook niet verwacht dat de app veel vaker gedownload zou worden. „We hebben niet geadverteerd met de app, maar wel een persbericht naar allerlei media gestuurd. Tot nu toe is het alleen verschenen in de agrarische media en niet in de landelijke media.”

Volgens Schouwenburg waren de code 3 eieren niet vergeten maar was de start gericht op de eieren die in het winkelschap liggen. De eicode app is gebaseerd op het KAT concept en die gaat alleen over code 0,1 en 2. De betrokkenen overlegden en sinds maandag is keuze beschikbaar via de Google Play Store. Bij Apple duurt het een week  langer vanwege de extra controles die Apple bij elke app uitvoert.

Website doorgeven
Via de app is het mogelijk om de website van het bedrijf te vermelden. Helaas heeft Avined die informatie niet van alle legbedrijven. Avined roept legpluimveehouders op hun website door te geven via een mail naar info@ikbei.nl met vermelding van KIPnummer en website. Avined zorgt dat de websites zo snel mogelijk in de app opgenomen worden.

De Eicode-app is gratis te downloaden in de Google Play store voor Android-telefoons en in de app-store van Apple voor iPhone-gebruikers.

Tekst:Monique van Loon & Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal