Pluimveeweb: Presentaties over onbehandelde snavels en huisvesting op LIV

25-02-2016

Venray, donderdag 25 februari 2016
Volgende week dinsdagmiddag 1 maart tijdens de LIV Venray geeft onderzoeker Thea van Niekerk van Wageningen UR een presentatie over verenpikken bij leghennen met hele snavels. De onderzoeker geeft antwoord op vragen als: Wat weten we over onbehandelde snavels van leghennen? Waaraan moet de legpluimveehouder denken om problemen voor te zijn. Is er een oplossing?

In haar lezing gaat Van Niekerk, deskundige in pluimveegedrag en pluimvee productiesystemen bij Wageningen UR Livestock Research, in op het onderzoek naar de mogelijkheden om hennen met onbehandelde snavels te houden. 

Hiernaar wordt al jaren onderzoek gedaan, aangestuurd door mensen uit de praktijk. „Langzaam aan is bekend dat de oplossing niet bestaat uit één simpele maatregel, maar gezocht moet worden in een combinatie van fokkerij, houderij en management”, zegt ze. 

Thea van Niekerk zal in haar presentatie Verenpikken bij leghennen een overzicht van oorzaken en oplossingen geven, inzicht geven over wat er bekend is over de oorzaken van pikkerij en maatregelen om beschadigend pikgedrag tegen te gaan.

Huisvesting
Aansluitend houdt Jasper Heerkes een presentatie over zijn promotiestudie aan het Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek (ILVO) in België naar de verbetering van de huisvesting van leghennen in alternatieve huisvesting. 

In zijn studie heeft hij gekeken naar kenmerken van volièrehuisvesting die voor- of nadelig kunnen zijn voor het optreden van verenpikkerij, de uitval bij de dieren en de productie. In zijn presentatie zal hij aangeven in hoeverre materialen, ontwerp van de inrichting, aanwezigheid van een vrije uitloop, etcetera, hierop van invloed kunnen zijn.

Aanmelden
De lezingen worden dinsdagmiddag 1 maart om 13:00 uur gehouden. Voor meer informatie en aanmelden zie de site van de LIV-Venray.

 
 

Inloggen op de ledenportal