Pluimveeweb: ‘Grote zorgen over bedrijfsopvolging in EU’

01-03-2016

In de hele Europese Unie bestaan er grote zorgen over bedrijfsopvolging in de landbouw.

Dat zei VVD-Europarlementariër Jan Huitema vrijdag 26 februari tijdens een bijeenkomst van het Agrarisch Jongeren Kontakt (AJK) ‘Samen Vooruit’ in het Achterhoekse Vragender. „Bedrijfsopvolging is de grootste uitdaging voor de Europese Landbouwpolitiek. Hoe overtuigen we jongeren om een agrarisch bedrijf over te nemen, is een belangrijk vraagstuk voor landbouwpolitici in de EU.”

„Enerzijds ligt dit aan de continue opstapeling van wet- en regelgeving, waardoor steeds minder jongeren interesse hebben om het agrarisch bedrijf van hun ouders over te nemen. Anderzijds is het voor sommige jongeren onmogelijk om het bedrijf van hun ouders over te nemen omdat ze het financieel niet rond krijgen. Landbouw is namelijk zeer kapitaalintensief.”

Huitema is voorstander van betere regelgeving voor boeren maar benadrukt dat het niet eenvoudig is en lang duurt om wet- en regelgeving aan te passen. „De besluitvormingsprocedure in Brussel kan zo een paar jaar duren, bijvoorbeeld om mineralenconcentraat als kunstmestvervanger toe te laten.”

Tekst:Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal