Pluimveeweb: ‘Vraag naar vrije uitloop en bio eieren stijgt met 5 en 7 procent’

23-03-2016

De Nederlandse eierketen is in beweging. Na de sterke stijging van het aanbod van scharreleieren, groeit nu vooral de productie van vrije uitloop- en biologische eieren. ABN Amro verwacht dat deze marktsegmenten in de komende jaren met achtereenvolgens 5 en 7 procent zullen groeien.

Dat schrijft de bank in haar rapport ‘Geld voor je eieren’ dat woensdag 23 maart is verschenen. De groeiende aandacht voor dierenwelzijn zorgt ervoor dat legpluimveehouders minder dieren per vierkante meter houden. De aanpassingen die dit vereist, leiden tot een hogere kostprijs. ABN Amro denkt dat een prijsstijging van ruim 20 procent per ei nodig is om aan deze kostenstijging te kunnen voldoen.

‘Consument bereid meer te betalen’

Het verbod op de legbatterij in 2012 heeft gezorgd voor grote verschuivingen in de eiermarkt. De steeds grotere focus op dierenwelzijn heeft geleid tot een grote populariteit van duurzame eieren. „Consumenten nemen het hogere prijskaartje dat hieraan vastzit graag op de koop toe”, schrijft de bank.

ABN Amro verwacht dat de sterke groei van vrije uitloop- en biologische eieren ten koste zal gaan van scharreleieren. Wel benadrukt zij dat in de keten kansen ontstaan door eierproductie nog beter af te stemmen op de vraag, zodat overaanbod kan worden voorkomen.

Legpluimveehouder sterke schakel

De zelfstandigheid van de legpluimveehouder is volgens de bank de grote kracht van de eiersector. Als autonome schakel blijkt hij in staat dieren efficiënt te houden en zijn productiviteit met productinnovaties te verhogen.

Ook toont de legpluimveehouder steeds de flexibiliteit om, soms met hulp van toeleveranciers en afnemers, perioden met lagere prijzen op te vangen. Zo heeft hij de veerkracht getoond om de consument een ruimere keuze te bieden.

Wel benadrukt ABN Amro dat de eierketen het duurzame imago van eieren gezamenlijk moet uitdragen. Als dit verhaal goed wordt verkocht, zal een lichte prijsverhoging niet te leiden tot vraaguitval, omdat hier voor de consument meer keuze en een betere kwaliteit tegenover staan.

Tekst:Tom Schotman & ABN Amro

 
 

Inloggen op de ledenportal